Zonnepanelen Schoonmaken

Is zonnepanelen schoonmaken belangrijk? Als je het hoogste rendement wilt halen uit jouw zonne-energie set-up, dan is regelmatig de zonnepanelen reinigen een absolute must. Je hoeft gelukkig niet iedere week het dak op te klimmen, de frequentie is afhankelijk van de woonomgeving en enkele andere factoren. De beste manier om zonnepanelen schoon te maken lees je op deze pagina. Naast zelf de zonnepanelen reinigen leggen we ook uit waarom een specialist inschakelen een betere optie kan zijn.

 

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Leveranciers en fabrikanten van zonnepanelen beweren vaak dat zonnepanelen ‘zelfreinigend’ zijn. Het oppervlak is inderdaad glad maar vervuiling kan gewoon niet geheel worden voorkomen. In de loop der tijd kunnen de panelen vervuild raken. Wat zijn de voornaamste oorzaken van vervuiling?

 

 • Stof en zanddeeltjes
 • Vogelpoep
 • Verontreinigde lucht
 • Bladeren van bomen

 

Deze vervuiling resulteert in verminderde energieopbrengst. Het effect op het rendement is lastig om precies te meten, omdat de vervuiling geleidelijk aan toeneemt. Naast bedekking door bladeren zijn er meerdere factoren in de buitenlucht die ervoor zorgen dat zonnepanelen een dun laagje vuil opbouwen.

 

Uit onderzoek is gebleken dat je een hoger rendement op je panelen behaalt als je ze regelmatig reinigt. Vervuilde zonnepanelen wekken tot 20 procent minder energie op. Vaak realiseren de eigenaren zich niet dat het dalende rendement te wijten is aan vervuiling omdat het verschil langzaam toeneemt. Ze denken dan dat er gewoon minder zonneschijn is in die periode, terwijl een deel van het zonlicht de zonnecellen niet eens bereikt. In plaats van een reparateur inschakelen kan zonnepanelen schoonmaken ervoor zorgen dat de capaciteit optimaal blijft.

 

Zonnepanelen reinigen op schuine en platte daken

Er wordt regelmatig beweerd dat het reinigen van zonnepanelen niet nodig is op schuine daken omdat de regen het vuil van de schuin geplaatste panelen wegspoelt. Dit zal een deel van het vuil verwijderen, toch blijft het van belang om zonnepanelen schoon te maken. Net zoals een auto er na een wasbeurt veel frisser uitziet dan ervoor. Regen is niet voldoende om fijnstof of aangekoekt vuil te verwijderen.

 

De impact van het verlies is berekend op 10 tot 20 procent. De vervuiling beperkt zich niet alleen tot de zonnecellen die zich direct onder een klodder vogelpoep bevinden, maar heeft gevolgen voor de gehele reeks panelen die met elkaar verbonden zijn.

 

Bij platte daken zal de vervuiling over het algemeen nog sneller plaatsvinden omdat viezigheid langer blijft zitten. Het is wel zo dat zonnepanelen doorgaans onder een hoek worden geplaatst om meer zonlicht te vangen, helemaal plat levert aanzienlijk minder rendement op. In conclusie mag je stellen dat zonnepanelen reinigen voor zowel platte als schuine daken van belang is. Er zijn meerdere voordelen om zonnepanelen schoon te maken, dit zijn de voornaamste:

 

1. Verbeterde efficiëntie

Zonnepanelen die bedekt zijn met stof, vuil, bladeren of andere verontreiniging werken minder efficiënt. Door ze regelmatig schoon te maken, kan het vermogensverlies als gevolg van vervuiling worden geminimaliseerd. Minder stof = meer stroom, zo eenvoudig is het.

 

2. Langere levensduur

Door zonnepanelen regelmatig schoon te maken, kan de levensduur van de panelen worden verlengd. Vervuiling kan op lange termijn schade veroorzaken aan de oppervlakte van de panelen, waardoor hun prestaties permanent afnemen. Door ze schoon te houden, kunnen de panelen beter beschermd worden en langer meegaan. Ieder zonnepaneel heeft een beschermende laag, maar als bijvoorbeeld vogelpoep langdurig op de oppervlakte blijft zitten dan kan het materiaal worden aangetast.

 

3. Onderhoudsinspectie

Bij de zonnepanelen schoonmaken kun je direct de zonnepanelen inspecteren op eventuele schade of problemen. Denk bijvoorbeeld aan losse bedrading, beschadigde cellen of connectoren die niet waterdicht zijn afgeschermd. Op deze manier kun je potentiële problemen in een vroeg stadium opsporen en eventuele reparaties of onderhoud uitvoeren voordat de schade zich uitbreidt, met bijbehorend hoog prijskaartje.

 

Over het algemeen wordt aanbevolen om zonnepanelen minimaal één tot twee keer per jaar schoon te maken, maar dit kan variëren. Als je in een bosrijke omgeving woont dan is de kans op bladeren en vogelpoep groter. Als je in de buurt van een industrieterrein woont dan kan er fijnstof op de panelen komen.

 

Kun je zelf zonnepanelen schoonmaken?

Zelf zonnepanelen schoonmaken is mogelijk op enkele voorwaarden. Als eerste moet je de richtlijnen van de fabrikant ter harte nemen. Naast schade aan de panelen die niet gedekt worden door de garantie kan een karwei op het dak gevaarlijk zijn. Hier is een eenvoudig stappenplan dat je kunt volgen om zonnepanelen te reinigen:

 

 1. Controleer de veiligheid: Voordat je begint met het schoonmaken van zonnepanelen, zorg je ervoor dat je de nodige veiligheidsmaatregelen neemt. Schakel de zonnepanelen uit en zorg ervoor dat je een veilige toegang hebt tot het dak of de locatie van de panelen.

 

 1. Reinigingsmiddel: Gebruik een reinigingsmiddel dat voldoende verdunt is met water. Vermijd het gebruik van schurende of bijtende reinigingsmiddelen, omdat deze de zonnepanelen kunnen beschadigen. Dit geldt ook voor sponzen en zemen.

 

 1. Zonnepaneel spuiten: Spoel het oppervlak van de zonnepanelen voorzichtig af met een tuinslang of zachte borstel met slang. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen. Als je dit niet doet dan ligt de kans op schuren en daarmee krassen hoger.

 

 1. Houd het zacht: Gebruik een zachte spons, een zachte borstel met lange haren of een microvezeldoek om het oppervlak van de panelen schoon te maken. Doop de spons of doek in het schoonmaakmiddel en veeg voorzichtig over het oppervlak. Zet niet teveel kracht, dan kunnen zandkorrels als schuurpapier werken.

 

 1. Spoelen en drogen: Spoel de zonnepanelen na schoonmaken opnieuw af met schoon water om eventuele zeepresten en andere resten volledig te verwijderen. Laat de zonnepanelen vervolgens op natuurlijke wijze drogen of gebruik een zachte doek om overtollig water te verwijderen.

 

3 tips voor zonnepanelen schoonmaken

Als laatste nog enkele tips om zonnepanelen te reinigen:

 

 • Je kunt het beste de zonnepanelen schoonmaken op een bewolkte dag, vroeg in de ochtend of laat in de avond. Zo voorkom je dat het water te snel verdampt en vlekken achterlaat.
 • Als je zonnepanelen op een hoog dak hebt liggen, dan is het verstandig om een professional in te schakelen voor het schoonmaken om ongelukken te voorkomen.
 • Regulier onderhoud: Controleer regelmatig de staat van de zonnepanelen en verwijder eventuele bladeren, takken of ander vuil dat zich ophoopt.

 

Houd er rekening mee dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn en dat fabrikanten specifieke richtlijnen kunnen geven voor de zonnepanelen schoonmaken.

Newsletter