Zonnepanelen Met Accu

Zonnepanelen met accu combineren zonnecellen met een ingebouwd batterijsysteem. De zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit, die vervolgens wordt opgeslagen in een batterij. Deze accu fungeert als een opslagapparaat voor energie, die wel door de zonnepanelen thuis wordt gegenereerd maar niet direct nodig is. Deze duurzame energie kan worden gebruikt op momenten wanneer de zonnepanelen niet voldoende elektriciteit produceren. Dit is meestal ‘s nachts of tijdens bewolkte dagen. Door de combinatie van zonnepanelen met accu kun je opgewekte zonne-energie optimaal gebruiken zonder stroom af te nemen van het net. Wat de voordelen en nadelen van zonnepanelen icm zijn lees je op deze pagina.

 

Wat zijn zonnepanelen met accu?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze bestaan uit meerdere fotovoltaïsche cellen die zonlicht absorberen en de fotonen in de straling omzetten naar gelijkstroom (DC). Deze gelijkstroom wordt daarna via een omvormer omgezet in wisselstroom (AC). Deze stroom is geschikt voor gebruik in huishoudelijke apparaten en het netwerk thuis.

 

Bij zonnepanelen met accu wordt een batterijsysteem toegevoegd aan het systeem. De accu slaat overtollige elektriciteit op die door de zonnepanelen wordt gegenereerd, maar op dat moment niet nodig is. Overdag bijvoorbeeld, wanneer de zon fel schijnt terwijl het energieverbruik in huis laag is. In plaats van de overtollige elektriciteit direct terug te voeren naar het elektriciteitsnet, wordt de stroom opgeslagen in de accu voor later gebruik.

 

Een belangrijk punt om te vermelden is dat zonnepanelen icm accu duurder zijn dan traditionele panelen zonder opslag. De kosten van de batterijen en de installatie moeten worden meegenomen bij het berekenen van de totale investering en de verwachte terugverdientijd. Toch worden deze systemen steeds populairder, omdat ze meer zelfvoorzienendheid en flexibiliteit bieden bij het gebruik van zonne-energie. Met het einde van de salderingsregeling in zicht kan een set zonnepanelen met accu gunstig uitpakken.

 

Waarom zonnepanelen met accu kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor een compleet systeem met thuisaccu kiezen. Hier zijn alvast 3 mogelijke voordelen van zonnepanelen met accu.

 

1. Eigen energie

Met een accu kun je de overtollige elektriciteit die overdag wordt geproduceerd opslaan voor later gebruik. Dit betekent dat de opgewekte energie niet verloren gaat wanneer de zon ondergaat of tijdens bewolkte periodes. Het stelt huishoudens in staat om zelfvoorzienend te zijn en hun eigen opgewekte energie te gebruiken, wat de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet vermindert.

 

2. Zekerheid

Zonnepanelen icm accu geven huishoudens hun eigen stroomvoorziening, zelfs tijdens stroomuitval. Dit kan vooral handig zijn in gebieden waar stroomuitval frequent voorkomt of in noodsituaties. Een back-up stroombron zorgt ervoor dat essentiële apparaten blijven werken en je het gewenste comfort behoudt.

 

3. Kostenbesparend

Het opslaan en gebruiken van de opgewekte elektriciteit kan de energiekosten verlagen. In plaats van overtollige elektriciteit terug te voeren naar het elektriciteitsnet (salderen) en afhankelijk te zijn van een terugleververgoeding, kan de opgeslagen energie in de accu worden gebruikt wanneer de vraag hoger ligt. Dit kan een bijdrage leveren om het gebruik van dure stroom van het net te verminderen.

 

Nadelen van zonnepanelen met accu

Het is belangrijk op te merken dat het kopen van zonnepanelen met accu ook enkele nadelen met zich meebrengt. Zo is het duurder dan een traditioneel zonne-energie systeem zonder opslag vanwege de kosten van de accu’s en de installatie. Daarnaast hebben accu’s slechts een beperkte opslagcapaciteit en levensduur. Dit betekent dat je het ontwerp en de plaatsing van het systeem zorgvuldig moet overwegen. De terugverdientijd is sterk afhankelijk van de energietarieven op ieder moment. Zekerheid is daarmee niet te bieden.

 

Welke zonnepanelen met accu kopen?

Er zijn verschillende bedrijven die zonnepanelen met accu aanbieden op de markt. Hier zijn enkele bekende merken:

 

  • Enphase Energy is gespecialiseerd in micro-omvormer technologie en biedt ook een opslagoplossing genaamd Enphase Ensemble. Dit systeem maakt gebruik van een lithium-ijzerfosfaat batterij om zonne-energie op te slaan.
  • SMA Solar Technology is een toonaangevende fabrikant van omvormers, ze bieden daarnaast ook energieopslagsystemen aan. De SMA Sunny Boy Storage kan worden gekoppeld aan zonnepanelen en heeft een geïntegreerde accu.
  • Tesla staat naast auto’s ook bekend om de krachtige energieopslagsystemen, waaronder de Powerwall. Dit is een lithium-ion accu die kan worden gekoppeld aan zonnepanelen om opgewekte energie op te slaan.
  • Sonnen is een Duits bedrijf dat zich richt op energieopslagsystemen. Ze bieden de SonnenBatterie aan, een slimme lithium-ion accu die kan worden geïntegreerd met zonnepanelen.
  • LG Chem is een gerenommeerd merk dat ook batterijopslag levert waaronder de RESU-serie. De LG Chem RESU-accu’s zijn compacte lithium-ion batterijen die compatibel zijn met zonnepanelen.

 

Niet alle merken en modellen zonnepanelen icm accu zijn in alle regio’s te koop. Enphase is een merk dat bijvoorbeeld wel in Nederland leverbaar is. Laat je vooraf altijd goed voorlichten voordat je een keuze maakt.

 

Hoe werken zonnepanelen met accu?

Zonnepanelen met accu werken in een systeem waarin drie belangrijke componenten samenwerken: de zonnepanelen, de omvormer en de accu. Hier is een algemene beschrijving van hoe ze werken:

 

1. Zonnepanelen

Zonnepanelen thuis bestaan uit fotovoltaïsche cellen die zonlicht absorberen en omzetten in gelijkstroom (DC). Ze zijn meestal op het dak van een gebouw geïnstalleerd en zijn gericht op de zon om zo veel mogelijk zonlicht te vangen.

 

2. Omvormer

De gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, moet worden omgezet in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet. Een omvormer wordt gebruikt om deze conversie uit te voeren. De omvormer stuurt de opgewekte elektriciteit naar de accu en/of het elektriciteitsnet, afhankelijk van de energiebehoefte op dat moment.

 

3. Accu

De accu is een belangrijk onderdeel van het systeem. Als zonnepanelen thuis meer elektriciteit produceren dan nodig is, dan wordt het overschot aan elektriciteit naar de accu gestuurd. De accu slaat deze overtollige elektriciteit op voor later gebruik. Wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is dan wat de zonnepanelen op dat moment produceren, kan de opgeslagen energie in de accu worden gebruikt om aan die behoefte te voldoen.

 

Zijn zonnepanelen met accu beter?

De keuze voor zonnepanelen met accu hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden van een huishouden. Belangrijke factoren om te overwegen zijn de energiebehoefte en het dagelijks verbruik, de stabiliteit van het netwerk en stroomuitval in het gebied evenals de financiële aspecten en duurzaamheidsdoelen. Vraag om advies  bij een zonne-energie installatiebedrijf om de meest geschikte zonnepanelen thuis te bepalen op basis van deze factoren.