Kosten Zonnepanelen

Zonnepanelen Kosten

Zonnepanelen, wat kost dat? Eigenlijk is de voornaamste vraag die je moet stellen wat het oplevert, toch is het heel begrijpelijk dat je wilt weten wat zonnepanelen kosten. Als je even zoekt op Google, dan kom je allerlei prijzen tegen, wat moet je hiermee? Bij zonnepanelen kopen is de prijs alleen niet voldoende, je hebt meer informatie nodig. Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. We bekijken waar de gemiddelde zonnepanelen prijs op is gebaseerd en waarom je nu zou investeren in zonne-energie.

 

Zonnepanelen kosten gestegen

De zonnepanelen prijzen zijn gestegen, niet gedaald, wat je bij elektronica niet snel zou verwachten. De gemiddelde prijs ligt bijna de helft hoger dan enkele jaren geleden. Deze prijsstijging is het resultaat van verschillende factoren. Allereerst is er een grote vraag naar zonnepanelen vanwege de torenhoge energieprijzen. Daarnaast zijn ook de kosten van grondstoffen, productie en transport enorm gestegen, wat bijdraagt aan de hogere zonnepanelen kosten. Aan de andere kant is de technologie ook verbeterd, daarmee blijft zonne-energie een goede investering die zichzelf terugverdient. Doorgaans al binnen een periode van 10 jaar.

 

Er bestaan flink prijsverschillen tussen verschillende aanbieders van zonne-energie systemen. Daarom is het zeker de moeite waard om meerdere offertes op te vragen zodat je bij zonnepanelen kopen de prijs kunt vergelijken.

 

Zonnepanelen, wat kost dat?

Over het algemeen geldt dat de kosten per zonnepaneel voordeliger worden naarmate je meer zonnepanelen koopt. Bij een set van 6 zonnepanelen bedraagt de prijs per paneel ongeveer 800 euro, dit is inclusief installatie. Bij een set van 18 panelen daalt de prijs per paneel naar ongeveer 650 euro met installatie. Bedrijven hanteren verschillende methoden om tot de zonnepanelen prijs te komen, waarbij sommige aanbieders een prijs per paneel hanteren en andere een totaalprijs berekenen voor het volledige systeem. Naast de zonnepanelen moet je alle benodigde materialen tellen en de tijd voor installatie.

 

Meer zonnepanelen kopen levert dus een hogere besparing op, dit betekent overigens niet dat je meteen je hele dak moet bedekken met zonnepanelen. Let op het gemiddelde verbruik binnen het huishouden en kijk of je in de toekomst energie nodig hebt voor andere zaken. Denk aan een elektrische auto of verwarming op basis van stroom. Als de salderingsregeling afloopt en je produceert te veel energie dan kun je ervoor kiezen om dit lokaal op te slaan met een accu. Dan heb je meteen een backup systeem en kun je geheel zelfvoorzienend energie opwekken. Het hoogste energieverbruik in huis is de verwarming, wat je overigens met woningisolatie weer flink kunt verminderen.

 

Zonnepanelen, wat levert het op?

We hebben al aangegeven dat de besparing in energiekosten de investering ruimschoots overtreft. Je moet er wel wat geduld voor hebben maar het staat vast dat de zonnepanelen kosten zeer goed te verantwoorden zijn. Je investeert eenmalig in het systeem terwijl de besparingen blijven terugkomen. Jaar in, jaar uit. Elke kilowattuur die het systeem opwekt met behulp van zonlicht hoef je niet bij het energiebedrijf te kopen. Bovendien kun je de overtollige energie die je niet direct verbruikt, tot 2025 voordelig terugleveren aan het elektriciteitsnet. Tot die tijd ontvang je hiervoor dezelfde vergoeding als wat je betaalt aan het energiebedrijf voor de stroom, dankzij de salderingsregeling. Toch vallen de cijfers zelfs zonder deze regeling positief uit. Alleen is de terugverdientijd dan wat langer.

 

Micro omvormers

Een opvallende trend is dat zonnepanelen steeds vaker worden verkocht met micro omvormers. Dit verhoogt de zonnepanelen prijs bij een compleet set. Micro omvormers zorgen voor een betere opbrengst wanneer een deel van het zonnepaneelsysteem in de schaduw komt te liggen. De individuele panelen kunnen onafhankelijk van elkaar het maximale vermogen genereren, in plaats van een centrale omvormer.

 

Micro omvormers zijn als alternatieve technologie ontwikkeld voor de traditionele PV-omvormers die meestal worden gebruikt in zonnepanelen systemen. In plaats van één centrale omvormer die de gelijkstroom van meerdere zonnepanelen omzet in wisselstroom, wordt bij micro omvormers elk zonnepaneel voorzien van een individuele omvormer. Dit werkt als volgt:

 

  • Bij een systeem met micro omvormers wordt er een kleine omvormer aan elk zonnepaneel gekoppeld. Elk paneel krijgt dus een eigen omvormer die direct achter het paneel wordt geïnstalleerd.
  • De micro omvormer zet de gelijkstroom (DC) die door het zonnepaneel wordt geproduceerd om in bruikbare wisselstroom (AC). Dit gebeurt direct op het niveau van het afzonderlijke paneel, niet op één centrale locatie.
  • Doordat elk zonnepaneel een eigen omvormer heeft, worden de prestaties van elk paneel afzonderlijk geoptimaliseerd. Als er bijvoorbeeld schaduw op een specifiek paneel valt, dan zal dit de prestaties van de andere panelen niet nadelig beïnvloeden.
  • Micro omvormers worden geleverd met systemen die real-time gegevens over de prestaties van ieder afzonderlijk paneel verzamelen. Zo kunnen gebruikers individuele prestaties volgen en eventuele problemen of storingen opsporen.

 

Het gebruik van micro omvormers biedt verschillende voordelen, zoals een optimale energie opbrengst, de opties om panelen op diverse hoeken of in een schaduwrijke omgeving te gebruiken. De zonnepanelen kosten zullen echter duurder uitvallen dan systemen met string omvormers.

 

Zijn de zonnepanelen kosten te verantwoorden?

Ondanks de hogere zonnepanelen kosten blijft investeren in zonne-energie een goede deal, waarbij de terugverdientijd doorgaans onder 10 jaar ligt. Het is wel van belang om op te merken dat de terugverdientijd sterk afhangt van de prijs van de zonnepanelen en de energieprijs die je betaalt. Als energie goedkoper wordt dan zul je de investering minder snel terugverdienen. Als je juist meer moet betalen voor gas en stroom dan heb je veel sneller de panelen terugverdiend. Deze variabelen zullen per huishouden verschillen, het is daarom raadzaam om individuele berekeningen te maken op basis van jouw specifieke situatie.

 

Zonne energie als duurzaam alternatief

Naast de zonnepanelen prijzen en de energiebesparing is er ook nog de impact op het milieu. Zonnepanelen dragen bij aan de vermindering van CO2 uitstoot. Een systeem van 10 zonnepanelen kan pakweg 1.200 kilo CO2 uitstoot per jaar reduceren. Het is wel van belang om te beseffen dat de productie van zonnepanelen ook weer CO2 emissies met zich meebrengt, met name als dit gebeurt met behulp van fossiele brandstoffen. Om een volledig eerlijke vergelijking te maken, moeten deze emissies worden afgetrokken van het totaal. Desondanks blijft er nog steeds een besparing van ongeveer 1.000 kilogram CO2 per jaar over. Dit komt overeen met de CO2 uitstoot die gepaard gaat met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden. Zo leef je klimaatneutraal zonder in te boeten op het wooncomfort.