Zonnepaneel Op Dakkapel

Dat je zonnepanelen op het dak kunt leggen, dat is bekend. Of een zonnepaneel op dakkapel mogelijk is, hangt van enkele specifieke factoren af. Op deze pagina bekijken we wat de opties zijn bij zonnepanelen op een dakkapel en waar je zoal rekening mee moet houden.

 

Zonnepaneel op dakkapel

Het is in principe mogelijk om een zonnepaneel op een dakkapel te plaatsen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het belangrijkste is dat er voldoende ruimte beschikbaar is op het dak van de dakkapel en dat de oriëntatie en hellingshoek geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. Bij het plaatsen van een zonnepaneel op een dakkapel moet rekening worden gehouden met de volgende aspecten:

 

1. Ruimte

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte beschikbaar is op het dak van de dakkapel om het zonnepaneel te plaatsen. Het paneel moet vrij kunnen staan van obstakels zoals schoorstenen, antennes of andere dakaccessoires.

 

2. Oriëntatie

De ideale oriëntatie van een zonnepaneel is op het zuiden gericht, omdat dit het meeste zonlicht krijgt gedurende de dag. Als de dakkapel op het zuiden is gericht, is dit gunstig voor de opwekking van zonne-energie. Een oriëntatie tussen het zuidoosten en het zuidwesten kan ook acceptabel zijn, maar dit kan de efficiëntie enigszins verminderen.

 

3. Hellingshoek

De optimale hellingshoek van een zonnepaneel varieert afhankelijk van de geografische locatie. Over het algemeen wordt een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden aanbevolen voor een maximaal energierendement. Als de dakkapel al een bepaalde hellingshoek heeft, dan moet worden beoordeeld of deze geschikt is of aangepast kan worden voor het zonnepaneel.

 

4. Schaduw

Vermijd schaduwval op het zonnepaneel, aangezien dit de energieopbrengst kan verminderen. Zorg ervoor dat er geen objecten zoals bomen, gebouwen of andere structuren schaduw werpen op het paneel gedurende de dag.

 

5. Constructie en veiligheid

Zorg ervoor dat de constructie van de dakkapel voldoende stevig is om het extra gewicht van het zonnepaneel te dragen. Raadpleeg een professional om ervoor te zorgen dat de installatie veilig is en voldoet aan de geldende bouw- en elektrische voorschriften.

 

De meeste aandachtspunten zijn gelijk voor zonnepanelen op een dakkapel of een dak. Omdat de constructie en het draagvermogen kunnen verschillen, moet je deze elementen toch afzonderlijk beoordelen. Waarom zou je een zonnepaneel op een dakkapel plaatsen?

 

Waarom een zonnepaneel op dakkapel?

Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel kan verschillende voordelen bieden:

 

 • Optimaal gebruik van beschikbare ruimte: Een dakkapel biedt vaak een extra dakoppervlak dat anders niet wordt gebruikt. Door zonnepanelen op de dakkapel te plaatsen, maak je optimaal gebruik van deze ruimte voor het opwekken van zonne-energie, zonder dat je extra grondoppervlak nodig hebt.
 • Verbeterde energieopbrengst: Als de oriëntatie en hellingshoek van de dakkapel gunstig zijn, kan dit een positieve invloed hebben op de energieopbrengst van de zonnepanelen. Het kan de efficiëntie van het zonne-energiesysteem vergroten, waardoor je meer duurzame energie kunt produceren.
 • Energiebesparing en lagere elektriciteitskosten: Door je eigen elektriciteit op te wekken met zonnepanelen, kun je de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen. Dit kan leiden tot lagere elektriciteitskosten en een besparing op je energierekening.
 • Milieuvriendelijkheid: Zonne-energie is een schone en hernieuwbare energiebron. Door zonnepanelen op je dakkapel te plaatsen, draag je bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en help je mee om klimaatverandering tegen te gaan.
 • Verhoging van de waarde van het huis: Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je woning verhogen, omdat veel kopers de voordelen van een duurzame en energiezuinige woning waarderen.
 • Subsidies en belastingvoordelen: Er zijn diverse subsidies, belastingvoordelen of andere stimuleringsmaatregelen voor het installeren van zonnepanelen. Dit kan de initiële investeringskosten verminderen en het financieel aantrekkelijker maken om zonnepanelen te plaatsen.

 

Zo plaats je zonnepanelen op een dakkapel

Het plaatsen van een zonnepaneel op een dakkapel vereist zorgvuldige planning en installatie. Hier zijn de algemene stappen die je kunt volgen:

 

 1. Controleer de geschiktheid: Voordat je begint, moet je de geschiktheid van je dakkapel beoordelen. Controleer de oriëntatie, hellingshoek, beschikbare ruimte en mogelijke schaduwval. Zorg ervoor dat het dak van de dakkapel stevig genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen.

 

 1. Bereken de benodigde capaciteit: Bepaal je energiebehoeften en bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om aan die behoeften te voldoen. Dit hangt af van factoren zoals je elektriciteitsverbruik, het vermogen van de panelen en de beschikbare ruimte op de dakkapel.

 

 1. Raadpleeg een professional: Het is raadzaam om een professional in te schakelen, zoals een erkende installateur van zonnepanelen. Zij kunnen je adviseren over de juiste panelen, het ontwerp van het systeem en de installatieprocedure. Ze kunnen ook de dakconstructie beoordelen en de benodigde vergunningen regelen.

 

 1. Installeer het montagesysteem: Het montagesysteem is essentieel voor het veilig en stevig bevestigen van de zonnepanelen op de dakkapel. Er zijn verschillende soorten montagesystemen beschikbaar, zoals railsystemen of dakhaak systemen. Het montagesysteem moet goed worden bevestigd aan de dakconstructie van de dakkapel.

 

 1. Plaats de zonnepanelen: Nadat het montagesysteem is geïnstalleerd, kunnen de zonnepanelen op hun plaats worden gezet. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste installatieprocedure. Zorg ervoor dat de panelen stevig en veilig zijn bevestigd.

 

 1. Sluit de bedrading aan: De bekabeling van de zonnepanelen moet worden aangesloten op een omvormer, die de gelijkstroom (DC) van de panelen omzet in wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt in je huis. De omvormer moet dicht bij de panelen worden geplaatst, bijvoorbeeld in de buurt van de dakkapel of in de zolder.

 

 1. Elektrische aansluiting: De omvormer moet worden aangesloten op het elektriciteitsnet van je huis. Hiervoor moet mogelijk een aparte groep worden aangelegd in je elektrische verdeelkast. Een erkende elektricien kan je helpen met de elektrische aansluiting en ervoor zorgen dat alles volgens de geldende veiligheidsvoorschriften wordt uitgevoerd.

 

 1. Controle en onderhoud: Zodra het zonnepaneelsysteem operationeel is, is het belangrijk om regelmatig controles en onderhoud uit te voeren. Reinig de panelen indien nodig, controleer de bedrading en monitor de prestaties van het systeem.

 

Houd er rekening mee dat deze stappen een algemene leidraad vormen en dat de specifieke installatieprocedure kan variëren afhankelijk van de grootte en vorm van de dakkapel, de gekozen panelen en andere individuele factoren. Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen en te werken met een erkende installateur om een veilige en efficiënte installatie te garanderen.

Newsletter