Wat Kosten Zonnepanelen?

Wat kosten zonnepanelen? Met zoveel leveranciers en mogelijkheden is het lastig om daar een eenduidig antwoord op te geven. De kosten van zonnepanelen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het type zonnepaneel, de grootte van het systeem, de installatiekosten, bekabeling etc. Het is van belang om een goed overzicht te krijgen van de totale kosten voordat je besluit om zonnepanelen te plaatsen. Verder op deze pagina bekijken we wat momenteel de zonnepaneel prijs is, waar de prijsverschillen vandaan komen en beantwoorden we de vraag of zonnepanelen duur zijn.

 

Zijn zonnepanelen duur?

Wat kost een zonnepaneel? Een paar honderd euro per stuk? Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat zonnepanelen een investering zijn op de lange termijn. Hoewel de initiële kosten hoog uitvallen, zullen zonnepanelen op termijn aanzienlijke besparingen opleveren op de energierekening. Met zonnepanelen is het mogelijk om zelf elektriciteit op te wekken zodat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en geld kunt besparen. Dus, zijn zonnepanelen duur? Als het een uitgave zou zijn wel, je moet zonnepanelen kopen echter zien als investering. En als je na een afschrijving van 10 jaar ‘gratis’ energie krijgt dan is de zonnepaneel prijs niet meer zo’n bittere pil om te slikken.

 

Kosten van zonnepanelen berekenen

Wat kost zonnepanelen kopen en wat levert het eigenlijk op? De kosten van zonnepanelen worden meestal uitgedrukt in prijs per Wattpiek of afgekort Wp. Het aantal Wp geeft de capaciteit van het zonnepaneel aan bij het opwekken van elektriciteit. Een beter paneel levert meer stroom op per vierkante meter. De prijs per Wp kan variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit en ook de garantie die je op het zonnepaneel krijgt. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen van hogere kwaliteit duurder zijn, maar tevens betere prestaties leveren en een langere levensduur hebben.

 

Als je meer panelen koopt dan dalen de kosten van 1 zonnepaneel. Zo betaal je voor 6 zonnepanelen rond 5000 euro, terwijl je voor driemaal zoveel zonnepanelen rond de 12.000 euro kwijt bent.

 

Wat is de prijs per paneel?

Wat kost 1 zonnepaneel? Dat hangt er vanaf welk type paneel je koopt. De goedkoopste optie is met dunne film, polykristallijn is duurder en monokristallijn is de duurste optie. Maar duurdere technologie betekent doorgaans wel een hogere opbrengst per paneel, wat met name op huizen met een klein dak voordelig kan zijn.

 

Naast de kosten van de zonnepanelen op zich, gaan er ook kosten gepaard met de installatie van het systeem. Naast het feit dat zonnepanelen duur zijn, zul je ook installatiekosten moeten betalen. Dit omvat arbeidskosten, installatiemateriaal en mogelijk moeten er eerst vergunningen worden aangevraagd. De installatiekosten variëren per situatie en aannemer. De complexiteit van het gekozen systeem en de moeilijkheidsgraad van de installatie tellen ook mee. Per project zal de aannemer daarom een maatwerk berekening maken. Het is zeker een goed idee om offertes van verschillende installateurs te vergelijken om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Vraag ook naar referenties.

 

Naast de vraag wat kosten zonnepanelen, moet je rekening houden met de randapparatuur. Denk hierbij aan componenten als omvormers en bekabeling. Deze componenten zijn essentieel voor het goed functioneren van het systeem en zullen extra kosten met zich meebrengen naast het paneel. De vraag wat kost 1 zonnepaneel heeft dus weinig zin, het gaat om het totale plaatje. Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige componenten die goed aansluiten op de zonnepanelen, zo kun je de prestaties en duurzaamheid van het systeem waarborgen.

 

Wat kosten zonnepanelen in 2023?

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren echter aanzienlijk gedaald, waardoor ze steeds betaalbaarder worden voor veel huiseigenaren en bedrijven. Wat kost een zonnepaneel? Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 

  • Het type paneel
  • Het vermogen (Wattpiek)
  • De gemiddelde levensduur
  • De garantievoowaarden
  • De installatiekosten
  • De randapparatuur en bekabeling
  • De specifieke situatie

 

Hoogwaardige zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten kunnen duurder zijn, maar ze hebben doorgaans een hogere efficiëntie en een langere levensduur. Reken de zonnepaneel prijs altijd op basis van de totale, geschatte levensduur.

 

Niet uitgeven maar investeren

Het is belangrijk om te benadrukken dat zonnepanelen een investering zijn op de lange termijn. Je geeft nu een bedrag uit waardoor je iedere daaropvolgende maand geld bespaart op je energierekening. Ga je verhuizen? Dan verkoop je de panelen voor de restwaarde of je neemt ze mee naar de nieuwe locatie. Daar komen dan wel weer installatiekosten bij kijken. Een duurder set panelen kan soms sneller worden terugverdiend omdat de opbrengst hoger ligt.

 

Zijn er subsidies op zonnepanelen?

Er is niet langer een landelijke regeling om de kosten van zonnepanelen te drukken, er zijn mogelijk nog wel lokale initiatieven. Daarnaast zijn er voor bedrijven mogelijkheden voor afschrijving en teruggave aan het netwerk (salderen). Zoek op welke stimuleringsmaatregelen beschikbaar zijn in jouw regio en of je in aanmerking komt voor deze financiële voordelen.

 

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Bij het beoordelen van de kosten van zonnepanelen is het ook van belang om rekening te houden met de levensduur van de panelen. Hoogwaardige zonnepanelen hebben gemiddeld genomen een levensduur van 25 tot 30 jaar. Dit betekent dat je gedurende deze periode kunt profiteren van de energiebesparingen en de terugverdientijd van je investering nauwkeurig kunt berekenen.

 

Een onbekende factor die de kosten kan beïnvloeden, is het onderhoud van de zonnepanelen. Over het algemeen vereisen zonnepanelen weinig onderhoud, regelmatig reinigen van vuil, stof of bladeren verwijderen, zal meestal voldoende zijn. Om er zeker van te zijn dat de panelen optimaal blijven presteren, kan het nodig zijn om periodiek onderhoud te laten uitvoeren. De kosten hiervan kunnen variëren afhankelijk van de installateur of het onderhoudsbedrijf. Vraag bij de aannemer na of er een onderhoudscontract mogelijk is.

 

Wat kost zonnepanelen kopen?

Het is goed om te weten dat de kosten voor zonnepanelen in de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gedaald. Dit komt door technologische innovatie, een hogere productie en concurrentie tussen fabrikanten. Die hebben geleid tot lagere prijzen voor zonnepanelen en bijbehorende componenten zoals de transformator. Dit alles heeft zonnepanelen toegankelijker gemaakt voor een breder publiek. In vrijwel alle gevallen leveren zonnepanelen meer op dan dat ze kosten.

Newsletter