Solaredge Omvormers

Solaredge Omvormers

De zon levert gratis energie. Je moet deze energie wel eerst omzetten naar stroom die je in huis kunt gebruiken. Met Solaredge omvormers profiteer je optimaal van de zonnepanelen op het dak. De keten is namelijk zo sterk als de zwakste schakel. Je kunt rekening houden met het wattage per paneel, je kunt de bomen snoeien om schaduwval te voorkomen, maar zonder Solaredge omvormer loop je kostbare energie mis. Hoe zonnepanelen omvormers werken, en waarom een omvormer van Solar edge de investering waard is, kun je op deze pagina lezen.

 

Van zonne-energie naar stroom

Voordat we naar de omvormer bij zonnepanelen van Solaredge gaan kijken is het goed om eerst even de algemene werking van zonnepanelen onder de loep te nemen.

 

Zonnepanelen werken door middel van het fotovoltaïsche effect waarbij zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Dit vindt plaats via de zonnecellen die op het paneel zijn gemonteerd. Als er zonlicht op de zonnecellen valt, dan worden de elektronen in de cel losgemaakt en komen ze in beweging. Dit zorgt voor een gelijkstroom elektriciteit ofwel DC.

 

Om de opgewerkte gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom (AC), is een zonnepaneel omvormer nodig. Een Solaredge omvormer neemt de DC elektriciteit van de zonnepanelen en converteert deze naar AC elektriciteit die werkt met het elektriciteitsnetwerk van het gebouw. Moderne Solaredge omvormers bieden extra functionaliteit zoals prestaties per paneel en overzicht van de opgewekte stroom. Daarnaast zijn er beveiligingsfuncties die je via een smartphone of computer kunt bekijken en beheren.

 

Meer stroom met minder zonlicht

De omvormer van Solar edge zorgt ervoor dat de opbrengst van de zonnepanelen optimaal wordt benut en dat eventuele storingen of problemen in de installatie snel worden opgespoord. Als de zonnepanelen en omvormers goed functioneren kan het overschot aan elektriciteit worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Dit wordt saldering genoemd, wat leidt tot besparingen op de energierekening en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

 

Hoe werkt een Solaredge omvormer?

Tot zover de algemene werking van een omvormer voor zonnepanelen. Voor de volledigheid volgt hieronder een uitleg in stappen over hoe een zonnepaneel omvormer werkt:

 

  1. Gelijkstroom (DC) wordt opgewekt door de zonnepanelen wanneer zonlicht op de panelen valt.
  2. Deze DC elektriciteit wordt via kabels naar de Solaredge omvormer geleid.
  3. De omvormer converteert de DC elektriciteit naar AC elektriciteit die geschikt is voor gebruik in het pand.
  4. De AC elektriciteit wordt via kabels naar het elektriciteitsnetwerk van het gebouw geleid. Daar kan het worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien.
  5. Als er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is, kan de omvormer de overtollige elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Zo kun je als eigenaar van de zonnepanelen geld besparen op de energierekening.

 

Het is belangrijk om een omvormer te kiezen die geschikt is voor de omvang en het type van de zonnepaneleninstallatie. Moderne zonnepaneel omvormers zoals die van Solaredge bieden extra functies die goedkopere omvormers niet bieden.

 

Wat is Solaredge?

We hebben de merknaam al enkele keren genoemd, waar komt dit bedrijf eigenlijk vandaan? Solaredge is een bedrijf uit Israël dat gespecialiseerd is in omvormers voor zonne-energie systemen. Solaredge omvormers zijn speciaal ontworpen om de efficiëntie en prestaties van zonne-energiesystemen te optimaliseren. Ze werken op basis van een andere methode dan traditionele omvormers.

 

Standaard wordt de energie van een keten zonnepanelen omgezet naar één uitgangsspanning. Bij een Solaredge omvormer wordt ieder paneel individueel aangestuurd door een zogenaamde ‘power optimizer’. Dit betekent dat de omvormer het maximale vermogen uit ieder paneel haalt, ongeacht de invloed van schaduw of vervuiling. Hierdoor kan het rendement van de zonne-energie installatie worden verhoogd.

 

Naast optimalisatie van stroomopwekking bieden Solaredge omvormers tevens voordelen op het gebied van veiligheid en monitoring. In geval van brand of een andere noodsituatie zal de omvormer de stroomtoevoer naar de panelen direct uitschakelen. Dankzij de geavanceerde monitoring en rapportagemogelijkheden die in een omvormer van Solaredge aanwezig zijn kunnen eventuele problemen snel worden opgespoord en opgelost.

 

Is iedere omvormer goed?

Solaredge omvormers worden gebruikt in zowel particuliere woningen als zakelijke panden over de hele wereld en staan bekend om hun hoge efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid. Niet iedere zonne-energie omvormer is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten omvormers op de markt, ieder met hun eigen kenmerken en prestaties. Hieronder volgen enkele belangrijke verschillen tussen de diverse soorten omvormers:

 

  1. Type omvormer: Er zijn drie soorten omvormers op de markt: stringomvormers, micro-omvormers en power optimizers. Stringomvormers worden het meest gebruikt en werken door alle zonnepanelen in serie te schakelen en de gelijkstroom (DC) om te zetten naar wisselstroom (AC). Micro-omvormers zetten de opgewekte stroom van ieder zonnepaneel om naar wisselstroom en worden meestal op het dak bij de panelen geplaatst. Power optimizers bieden een soort tussenoplossing, waarbij de gelijkstroom van elk paneel wordt geoptimaliseerd voordat deze naar de stringomvormer wordt gestuurd.
  2. Efficiëntie: Een hogere efficiëntie betekent dat er minder energie verloren gaat in het conversieproces. Zelfs met schaduw en op bewolkte dagen kun je stroom opwekken. Het is van belang dat ieder potentieel obstakel wordt vermeden.
  3. Capaciteit: De maximale hoeveelheid energie die een omvormer kan omzetten heeft invloed op de stroom die je kunt gebruiken. Het is belangrijk om een omvormer te kiezen die voldoende capaciteit bezit voor het aantal zonnepanelen dat wordt geïnstalleerd.
  4. Garantie en voorwaarden: De garantie van een omvormer kan variëren van enkele jaren tot meer dan 25 jaar, dit is afhankelijk van het merk en type. Het is belangrijk om een omvormer te kiezen met een garantie die aansluit op de levensduur van de zonnepanelen.
  5. Monitoring: De Solaredge omvormers bieden mogelijkheden voor monitoring en rapportage van de energieopwekking. Zo houd je als eigenaar zicht op de prestaties van het systeem. Als er problemen ontstaan dan kun je ze snel opsporen en oplossen.

 

Het is dus van belang om een omvormer te kiezen die past bij de specifieke behoeften van het zonne-energiesysteem en de wensen van de gebruiker.

 

Wat kost een Solar edge omvormer?

De prijs die je betaalt voor een omvormer zonnepanelen van Solaredge hangt af van verschillende factoren. Denk aan het vermogen van de omvormer, het aantal zonnepanelen dat erop aangesloten wordt en de installatiekosten die de aannemer berekent. Over het algemeen zijn SolarEdge omvormers iets duurder dan traditionele stringomvormers, omdat ze geavanceerde technologie bevatten zoals power optimizers en monitoringssystemen.

 

De prijs van een Solaredge omvormer varieert van enkele honderden tot duizenden euro’s, de exacte prijs is afhankelijk van de specificaties. Voor een gemiddelde woning met 10 tot 12 zonnepanelen kun je rekening houden met een prijs van ongeveer 1.000 tot 2.000 euro voor de omvormer. Dit bedrag is exclusief de installatiekosten, kabels, bevestigingsmateriaal en uiteraard de zonnepanelen. Vraag daarom een offerte op maat aan bij een erkende installateur.

Newsletter