Solar Edge Zonnepanelen

SolarEdge is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van omvormers en power optimizers voor zonne-energiesystemen. Het power optimizer concept is een geavanceerd systeem om zonne-energie optimalisatie mogelijk te maken en monitoring te verbeteren op paneel niveau. Op deze pagina kijken we naar de voornaamste kenmerken van Solar Edge zonnepanelen en onderzoeken we de unieke technologie van de optimizers. Zijn SolarEdge panelen beter dan de rest en zo ja, waarom?

 

Wat zijn Solar Edge zonnepanelen?

Het bedrijf Solar Edge levert complete systemen voor zonne-energie. Naast de panelen maken ze ook de omvormers en hebben ze een eigen optimizer protocol ontwikkeld om het systeem ‘slimmer’ te maken. Dit zijn de voornaamste kenmerken van Solar Edge zonnepanelen:

 

1. Power Optimizers

SolarEdge panelen gebruiken power optimizers die individueel op ieder zonnepaneel worden geplaatst. Deze optimizers maximaliseren de energieopbrengst van het afzonderlijke paneel door de stroom en spanning individueel te optimaliseren. Hierdoor wordt de invloed van schaduw, vervuiling en andere factoren verminderd. Dit leidt tot betere prestaties van het hele systeem.

 

2. Centrale Omvormer

Bij Solar Edge zonnepanelen wordt er een centrale omvormer toegepast die de DC stroom van de zonnepanelen omzet in bruikbare AC stroom voor gebruik in huis. In tegenstelling tot traditionele string omvormers, waarbij de prestaties van alle panelen in een keten worden beïnvloed door het zwakste paneel, zorgt het gebruik van power optimizers ervoor dat elk paneel onafhankelijk kan presteren.

 

3. Monitoring en Bewaking

Een belangrijk voordeel van SolarEdge panelen is het monitoring- en bewakingssysteem. Elke zonnepaneel en optimizer kan individueel worden bewaakt via een online portaal of een mobiele app. Dit geeft zowel huiseigenaren als installateurs inzicht in de prestaties van het systeem, helpt bij het identificeren van eventuele problemen en maximaliseert de energieopbrengst over de tijd.

 

4. Veiligheid

Solar Edge zonnepanelen hebben ook een eigen veiligheidssysteem genaamd SafeDC. Deze functie zorgt ervoor dat de DC spanning van het systeem automatisch wordt verlaagd bij stroomuitval of onderhoud, waardoor het veiliger wordt voor installateurs en hulpverleners.

 

De combinatie van elementen kan resulteren in efficiëntere en beter presterende zonne-energiesystemen. Dit geldt vooral voor omgevingen met schaduw, of complexe dak configuraties. Het biedt daarnaast een hoog niveau van monitoring en diagnostiek, wat nuttig kan zijn voor onderhoud en probleemoplossing.

 

Over het bedrijf Solar Edge

SolarEdge is een toonaangevend merk in de wereld van zonne-energie, dat bekend staat om de innovatieve technologieën die de prestaties en efficiëntie van zonne-energiesystemen optimaliseren. Met een focus op optimalisatie, monitoring en veiligheid heeft SolarEdge zich gevestigd als betrouwbaar merk duurzame zonne-energie.

 

Het hart van het SolarEdge systeem ligt bij de power optimizer. Deze geavanceerde apparaten worden direct gekoppeld aan individuele zonnepanelen. Zo ontgrendelen ze de ware potentie van elk paneel door invloed van externe factoren zo veel mogelijk weg te nemen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd en wordt elke zonnestraal optimaal benut. Veiligheid is een integraal aspect van het SolarEdge systeem. Dankzij het SafeDC protocol wordt de spanning op een veilig niveau gehouden, waardoor het risico voor installateurs wordt geminimaliseerd.

 

SolarEdge panelen zorgen niet alleen voor verbeterde prestaties, maar ook intelligente monitoring. Via een geavanceerd online platform kunnen zonne-eigenaren en installateurs real-time gegevens bijhouden over de prestaties van elk individueel paneel. Dit zorgt voor een diepgaand inzicht in de energieproductie en stelt gebruikers in staat om snel problemen te detecteren. Zo profiteer je van een optimale opbrengst.

 

Soorten omvormers voor zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten omvormers die worden gebruikt in zonne-energiesystemen, elk met hun eigen eigenschappen en toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten omvormers voor zonnepanelen:

 

  1. String-omvormers: Dit zijn de meest traditionele omvormers. Ze zijn verbonden met een reeks zonnepanelen, ook wel een string of keten genoemd. Alle panelen in dezelfde string worden met dezelfde spanning geoptimaliseerd. Het voornaamste nadeel is dat wanneer één paneel in de string wordt beïnvloed, bijvoorbeeld door schaduw, dit de prestaties van de hele string kan verminderen.

 

  1. Micro-omvormers: Micro-omvormers worden direct onder een zonnepaneel geïnstalleerd en ze zetten de gelijkstroom (DC) van elk paneel om in wisselstroom (AC). Ze bieden individuele opbrengst optimalisatie, zodat ieder paneel onafhankelijk kan presteren. Daarmee wordt het ‘zwakste schakel’ effect dat je bij string-omvormers ziet weggenomen. Micro-omvormers zijn vooral geschikt voor situaties waar schaduw een uitdaging vormt of als je zonnepanelen hebt die op verschillende dakoriëntaties zijn geplaatst.

 

  1. Power Optimizers met Centrale Omvormer: Dit is het systeem achter SolarEdge panelen. Deze systemen combineren power optimizers, die aan elk zonnepaneel zijn bevestigd, met een centrale omvormer. De power optimizers optimaliseren de prestaties van elk paneel en verminderen de effecten van schaduw en andere problemen. De centrale omvormer zet de DC-stroom van alle panelen om in bruikbare AC-stroom. Het systeem biedt individuele opbrengst optimalisatie en geavanceerde monitoring.

 

Dan zijn er zijn ook nog batterij omvormers. Deze omvormers zijn ontworpen om de stroom van zonnepanelen naar batterijopslagsystemen te regelen. Ze zorgen ervoor dat de opgewekte energie efficiënt wordt opgeslagen in batterijen voor later gebruik. En als laatste hybride omvormers. Deze omvormers kunnen naast zonne-energie ook andere bronnen van stroom, zoals batterijen of windenergie, integreren. Deze omvormers zijn ideaal voor off-grid en hybride energieoplossingen.

 

De keuze voor het type omvormer hangt af van verschillende factoren, waaronder de systeemgrootte, de locatie, de aanwezigheid van schaduw, budget en de gewenste mate van monitoring en opbrengst optimalisatie. Het is belangrijk om samen te werken met een professionele zonne-energie-installateur om het juiste type omvormer voor jouw specifieke situatie te bepalen.

 

Solar Edge zonnepanelen prijs

De prijs van Solar Edge zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal zonnepanelen dat je wilt installeren, de capaciteit van het systeem, de locatie, het type dak en de specifieke behoeften van je huis of bedrijf. Daarnaast kunnen prijzen ook variëren over tijd als gevolg van markttrends, technologische ontwikkelingen en andere economische factoren.

 

Over het algemeen zijn SolarEdge-systemen vaak iets duurder dan traditionele string-omvormer systemen vanwege de extra kosten die power optimizers en het monitoringssysteem met zich meebrengen. Echter, de voordelen van verbeterde prestaties, individuele opbrengst optimalisatie en monitoring kunnen deze extra kosten rechtvaardigen, vooral in situaties waar schaduw of complexe dak configuraties aanwezig zijn.

 

Om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen voor SolarEdge panelen, is het het beste om contact op te nemen met lokale zonne-energie-installateurs of leveranciers. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van je specifieke behoeften, het bepalen van de omvang van het systeem en het verstrekken van een offerte op maat. Het is ook raadzaam om meerdere offertes te vergelijken voordat je een beslissing neemt, zodat je een goed beeld krijgt van de prijzen en wat er beschikbaar is op de markt.

Newsletter