Optimizer Zonnepanelen

Installatie van een optimizer voor zonnepanelen maakt je initiële investering duurder, het kan wel de prestaties en energieopbrengst van je zonne-energie systeem verbeteren. Dit geldt vooral voor situaties waarin schaduw of andere belemmeringen een rol spelen. Overleg met een professionele installateur om te bepalen of het gebruik van optimizers geschikt is voor jouw specifieke situatie. Op deze pagina geven we alvast wat informatie over optimizers bij zonnepanelen.

 

Wat is een optimizer zonnepanelen?

Een optimizer voor zonnepanelen wordt ook wel een zonne-optimizer of PV-optimizer genoemd. PV staat voluit voor Photovoltaic Optimizer. Optimizers voor zonnepanelen zijn apparaten die worden gebruikt om de prestaties van zonnepanelen te verbeteren. In een fotovoltaïsch systeem met meerdere zonnepanelen worden de panelen meestal in serie geschakeld. Dit heeft voordelen en nadelen. Als bijvoorbeeld één zonnepaneel door schaduw, vuil of een andere storing minder zonlicht opvangt, dan zal dit invloed hebben op de prestaties van de gehele set zonnepanelen.

 

Een optimizer voor zonnepanelen wordt dan tussen ieder paneel en de omvormer geplaatst, dit werkt als een individuele stroomregelaar voor ieder paneel. Zo wordt de energieopbrengst van het individuele paneel geoptimaliseerd, ongeacht de omstandigheden van de andere panelen. Als er dus een probleem is met één zonnepaneel, dan blijven de andere panelen nog steeds op de maximale capaciteit functioneren.

 

Door het gebruik van optimizers voor zonnepanelen kan het systeem efficiënter werken, ook in situaties met schaduw, vuil of afwijkende helling en positie. Daarnaast kunnen ze een bijdrage leveren bij het bewaken van de prestaties van het systeem. Ze worden vaak standaard geleverd met monitoring opties die inzicht geven in de individuele opbrengst van elk paneel.

 

Heb je optimizers zonnepanelen nodig?

Het gebruik van optimizers voor zonnepanelen is niet altijd noodzakelijk. Het kan voordelen bieden in specifieke situaties. Hier zijn enkele situaties waarin het gebruik van optimizers nuttig kan zijn:

 

  1. Schaduw op het dak: Als de zonnepanelen worden beïnvloed door schaduw van bomen of andere objecten, dan kunnen optimizers helpen de negatieve impact van schaduw op de prestaties te verminderen. Ze optimaliseren de energieopbrengst van ieder paneel afzonderlijk, de panelen die minder zonlicht vangen halen de algehele prestaties niet naar beneden.

 

  1. Afwijkende plaatsing: Als de panelen in verschillende richtingen of onder een andere hoek zijn geplaatst, dan kunnen optimizers een bijdrage leveren om de opbrengst van elk individueel paneel te maximaliseren. Dit biedt meer flexibiliteit in plaatsing.

 

  1. Vuil: Zonnepanelen worden vaak blootgesteld aan stof, vogelpoep en andere soorten vervuiling. Dan kunnen optimizers voor zonnepanelen de impact van vervuiling reduceren. Ze zorgen ervoor dat de opbrengst van elk paneel wordt geoptimaliseerd, zelfs als sommige panelen gedeeltelijk bedekt zijn.

 

  1. Monitoring: Optimizers voor zonnepanelen worden vaak geleverd met een app die inzicht geeft in de individuele opbrengst van elk paneel. Dit stelt je in staat om de prestaties van je zonne-energie systeem nauwkeurig te volgen. Je kunt eventuele problemen opsporen om zo de efficiëntie verder te verbeteren.

 

Als er in jouw situatie geen problemen zijn met schaduw, verschillende oriëntaties of vervuiling, dan kunnen optimizers voor de zonnepanelen overbodig zijn. Overleg eerst met een professionele installateur om de specifieke behoeften te beoordelen en te bepalen of het gebruik van optimizers voordelig is in jouw situatie.

 

Verschil optimizer zonnepanelen en micro-omvormers

Optimizers voor zonnepanelen en micro-omvormers zijn twee verschillende technologieën die worden gebruikt om de prestaties van zonne-energiesystemen te verbeteren. Er is overlapping in deze producten maar ze zijn niet hetzelfde.

 

Een optimizer voor zonnepanelen wordt geplaatst tussen ieder zonnepaneel met een centrale omvormer. De energieopbrengst van een paneel wordt afzonderlijk geoptimaliseerd, waardoor factoren zoals schaduw of vervuiling geen invloed hebben op de prestaties van de rest van het systeem. De DC-stroom van alle zonnepanelen samen wordt daarna omgezet in AC-stroom door de centrale omvormer.

 

Micro-omvormers worden direct aan het zonnepaneel bevestigd, de DC-stroom van ieder paneel wordt individueel omgezet in AC-stroom. Dit betekent dat ieder zonnepaneel een eigen AC-uitgang heeft, waardoor de impact van schaduw of defecten in één paneel wordt verminderd.

 

Kosten zijn zeker een factor om te overwegen. Over het algemeen zijn micro-omvormers duurder dan optimizers vanwege hun directe koppeling aan ieder paneel. De keuze tussen optimizers en micro-omvormers hangt af van verschillende zaken waaronder de configuratie van het gehele systeem, schaduw op het dak, kosten en persoonlijke voorkeuren. Maak daarom een goede afweging op basis van volledige informatie over jouw situatie.

 

Wat kosten optimizers zonnepanelen?

De kosten van optimizers voor zonnepanelen zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals het merk, het type optimizer en hoe groot het zonne-energie systeem is. Over het algemeen zal de prijs van een optimizer voor zonnepanelen variëren van ongeveer 50 tot 150 euro per stuk. Er zijn echter ook duurdere opties. Optimizers hebben invloed op de totale kosten van het systeem, ze kunnen echter de energieopbrengst verbeteren. Op de lange termijn kan dit leiden tot hogere besparingen op je energierekening, een voordeel dat iedere maand weer terugkeert.

 

Naast de kosten van de optimizers voor zonnepanelen zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Installatie vereist namelijk extra bekabeling en arbeid, wat bijdraagt aan de totale kosten van het systeem. Vergelijk aanbieders en prijzen, neem een weloverwogen beslissing op basis van je budget en behoeften.

 

Welk merk optimizer zonnepanelen kopen?

Er zijn verschillende merken die optimizers voor zonnepanelen aanbieden. Dit zijn enkele bekende merken op het gebied van zonnepaneel optimizers:

 

  • Enphase Energy: Dit is een gerenommeerd merk dat bekend staat om de uitstekende micro-omvormers, ze bieden daarnaast ook optimizers aan. De producten zijn ontworpen voor het optimaliseren van de prestaties van individuele zonnepanelen in een systeem.
  • SolarEdge: Dit is een toonaangevend merk op het gebied van zonne-energie optimalisatie. Ze leveren een breed scala aan optimizers en monitoring oplossingen voor zowel consumenten als bedrijven.
  • Huawei: Dit is een bekend merk op het gebied van uiteenlopende technologie, ze leveren ook zonne-energie optimalisatie producten. Deze optimizers voor zonnepanelen zijn ontworpen om de opbrengst te maximaliseren en zijn vaak ook geïntegreerd met een slim energiebeheersysteem.
  • Tigo Energy: Dit merk is gespecialiseerd in slimme zonne-energie optimalisatie oplossingen. Ze leveren zowel centrale als modulaire optimizers om de energieopbrengst te optimaliseren met diverse monitoring opties.

 

Een leverancier van zonnepanelen kan een voorkeur hebben voor een specifiek merk. Laat je altijd goed voorlichten over de mogelijkheden, voordelen en nadelen van ieder product en merk. Let daarbij niet alleen op de prijs bij aanschaf maar houdt ook zeker rekening met de kwaliteit, levensduur en besparing op de energiekosten.

Newsletter