We leven in een wereld waarin duurzaamheid en hernieuwbare energie steeds belangrijker worden. Niet alleen vanwege de natuur om ons heen, maar ook zeker vanwege de energierekening die we maandelijks moeten betalen. Daarom kiezen steeds meer particulieren en bedrijven voor zonnepanelen. Op deze pagina kijken we naar de opbrengst van zonnepanelen en lees je meer over de opbrengst per zonnepaneel.
Wat betekent kWh opbrengst zonnepanelen?
kWh is een afkorting die staat voor kilowattuur. Dit is een eenheid van energie die wordt gebruikt om de hoeveelheid elektriciteit te meten die wordt opgewekt, verbruikt of overgedragen. Eén kilowattuur komt overeen met het verbruik van één kilowatt aan vermogen gedurende één uur in tijd. Deze eenheid wordt vaak gebruikt om de elektriciteitsopbrengst van zonnepanelen evenals het energieverbruik van huishoudens en de tarieven op de energierekening aan te geven.
Wat is de kWh opbrengst van zonnepanelen? Het aantal kilowattuur dat de panelen kunnen leveren, is afhankelijk van verschillende factoren:
- Type zonnepaneel
- Capaciteit van de zonnepanelen
- Locatie
- Oriëntatie
- Hellingshoek
- Schaduwvorming
Hoeveel opbrengst leveren zonnepanelen? Gemiddeld kan een zonnepaneel van 1 kWp in ons klimaat en onder optimale omstandigheden jaarlijks ongeveer 850 tot 1.000 kWh elektriciteit genereren. De opbrengst per zonnepaneel wordt vermeld op het productlabel. Informeer bij de leverancier naar de verschillen in opgewekt vermogen.
Het totale aantal panelen en het totale vermogen van het systeem hebben invloed op de totale opbrengst van de zonnepanelen. Zo kan een systeem met 10 zonnepanelen die ieder een vermogen van 300 watt leveren, jaarlijks ongeveer 2.550 tot 3.000 kWh genereren.
Deze cijfers zijn slechts schattingen, de werkelijke opbrengst kan afwijken. Neem contact op met een professionele installateur voor een nauwkeurige berekening van de verwachte opbrengst op basis van de locatie en omstandigheden.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn ontworpen om zonlicht om te zetten in elektriciteit door middel van fotovoltaïsche cellen. Deze cellen bestaan uit halfgeleidermaterialen zoals silicium, die maken elektronen los wanneer ze worden blootgesteld aan fotonen van zonlicht. Deze vrijgekomen elektronen genereren een elektrische stroom, die kan worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien. Hiervoor is een DC/AC omvormer nodig.
Kenmerken die de opbrengst beïnvloeden
De opbrengst van zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren:
- Zonlicht: De hoeveelheid zonlicht die op de panelen valt, heeft uiteraard invloed op de opbrengst per zonnepaneel. Als er meer zonlicht is, dan zal de opbrengst hoger liggen. Een zeer hoge temperatuur kan overigens de opbrengst negatief beïnvloeden.
- Ligging en hellingshoek: Een uitgekiende ligging ten opzichte van de zon en de optimale hellingshoek zorgt voor een optimale kWh opbrengst van zonnepanelen. Over het algemeen wordt een helling van ongeveer 30 graden ten opzichte van het horizontale vlak aanbevolen.
- Schaduwval: Schaduw op een zonnepaneel kan de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Het is belangrijk om de panelen te installeren op een locatie waar ze vrij zijn van obstakels die schaduw kunnen veroorzaken. Het verlies is mede afhankelijk van het type paneel.
- Kwaliteit: Hoogwaardige zonnepanelen met een meer efficiënte celtechnologie leveren over het algemeen een hogere opbrengst. Investeer dus in panelen van gerenommeerde fabrikanten met goede prestatiegaranties.
Opbrengst per type paneel
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, de twee meest voorkomende types zijn monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook dunne-film panelen en amorfe panelen. Dit zijn in het kort de kenmerken per type:
1. Monokristallijne zonnepanelen
Monokristallijne zonnepanelen worden gemaakt van één kristalstructuur, dit zal meestal silicium zijn. Ze zijn te herkennen aan een donker zwarte kleur, dit type levert de hoogste efficiëntie. Dit betekent dat ze meer elektriciteit kunnen produceren per vierkante meter, de opbrengst per zonnepaneel ligt dus hoger. Monokristallijne panelen hebben een hogere prijs in vergelijking met andere types, daar staat tegenover dat ze een hogere opbrengst leveren met minder ruimte.
2. Polykristallijne zonnepanelen
Polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van meerdere kristallen, dit zorgt voor de blauwe kleur. Ze presteren iets minder goed dan monokristallijne panelen, maar ze zijn over het algemeen wel iets goedkoper in aanschaf. Polykristallijne panelen hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn daardoor een populaire keuze voor veel huishoudens.
3. Dunne-film zonnepanelen
Dunne-film zonnepanelen bestaan uit een dunne laag fotovoltaïsch materiaal, dit zal meestal amorf silicium, cadmium telluride of koper indium gallium selenide zijn. Deze panelen zijn flexibel en kunnen op verschillende oppervlakken worden aangebracht. Dunne-film panelen leveren over het algemeen een lagere kWh opbrengst voor zonnepanelen dan kristallijne panelen, ze presteren wel beter bij weinig licht en hoge temperaturen.
4. Amorfe zonnepanelen
Amorfe zonnepanelen vallen onder de categorie dunne-film zonnepanelen en bestaan uit amorf silicium. Ze kunnen een blauwe of zwarte kleur hebben, ze kunnen tevens flexibel zijn. Amorfe panelen leveren een lager rendement dan kristallijne panelen, maar ze zijn goedkoper en kunnen beter presteren bij diffuus licht en hoge temperaturen.
Elk type zonnepaneel heeft unieke voordelen en nadelen. De keuze voor het juiste type zonnepaneel hangt af van verschillende factoren waaronder budget, beschikbare ruimte, uiterlijk en de energiebehoefte.
Wat levert het op?
Investeren in zonnepanelen biedt diverse financiële voordelen:
- Besparing op energiekosten: Zonnepanelen kunnen de energiekosten aanzienlijk verlagen. Zodra de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, profiteer je van ‘gratis’ elektriciteit van de zon. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
- Teruglevering van energie: Het is mogelijk om overtollige energie die door de zonnepanelen wordt gegenereerd terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt salderen genoemd. Je ontvangt een vergoeding voor de energie die je aan het net levert, zo gaat energie niet verloren als je zelf minder nodig hebt.
- Rendement op investering: Investeren in zonnepanelen is een langetermijninvestering met een aantrekkelijk rendement. Hoewel de initiële kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen behoorlijk hoog liggen, zul je ze in de loop van de tijd terugverdienen door de besparingen op energiekosten en mogelijke terugleververgoedingen.
- Waardestijging woning: Het installeren van zonnepanelen zal ook de waarde van uw woning verhogen. Potentiële kopers hebben interesse naar woningen met duurzame energievoorzieningen, waaronder isolatie en zonnepanelen. Dit zorgt voor een hogere verkoopprijs en een snellere verkoop van je woning.
Opbrengst zonnepanelen
De opbrengst van zonnepanelen kan aanzienlijk variëren. Ondanks de verschillen is de investering in zonnepanelen een goede keuze. Je verlaagt er de energiekosten mee, je verhoogt de waarde van de woning en je draagt bij aan een duurzame toekomst. Het is een investering die op lange termijn rendement oplevert, zowel voor jouw portemonnee als voor de planeet.