Micro Omvormers

Micro omvormers zijn kleine, elektronische apparaten die worden gebruikt in zonne-energie installaties. In tegenstelling tot de meer traditionele string omvormers, wordt iedere micro omvormer direct aan het individuele zonnepaneel bevestigd. De voordelen en nadelen van een micro omvormer voor zonnepanelen vind je op deze pagina. Ook vergelijken we de functies en kenmerken van dit type mini omvormer voor zonnepanelen met de standaard PV-omvormers.

 

Wat is een micro omvormer?

Bij dit systeem krijgt Ieder zonnepaneel een eigen micro omvormer die de DC stroom van het paneel omzet naar AC stroom. Door het gebruik van een micro omvormer bij zonnepanelen kunnen de prestaties van individuele panelen worden geoptimaliseerd. Dit zorgt voor een hogere energieopbrengst van het volledige systeem. Daarnaast zorgt een mini omvormer van zonnepanelen ervoor dat eventuele problemen met een paneel geen invloed hebben op de werking van de andere panelen op het dak.

 

Laten we de voordelen en nadelen van micro omvormers even op een rijtje zetten. De voornaamste voordelen zijn:

 

 1. Optimale energieopbrengst: Elke micro omvormer is individueel aangesloten op ieder zonnepaneel. Daardoor kan de energieopbrengst van ieder paneel worden geoptimaliseerd. Dit merk je bijvoorbeeld als een paneel wordt belemmerd door schaduw, vuil of een defect. Deze belemmering heeft geen invloed op de prestaties van de andere panelen.

 

 1. Betere prestaties bij schaduw: Schaduw op een zonnepaneel heeft invloed op de energieopbrengst van een standaard string omvormer systeem. Met een micro omvormer per paneel heeft schaduw alleen invloed op de prestaties van dat specifieke paneel, terwijl de andere panelen ongestoord blijven werken.

 

 1. Hogere betrouwbaarheid: Door de omvorming bij ieder paneel uit te voeren in plaats van centraal, hebben problemen met één paneel of omvormer geen invloed op de prestaties van de rest. Dit zorgt voor een hogere betrouwbaarheid van het systeem en het vermindert de kans op volledig uitvallen van het systeem.

 

 1. Eenvoudig te monitoren: Omdat elke micro omvormer voor zonnepanelen individueel wordt aangesloten, kunnen deze systemen vaak eenvoudiger worden gemonitord. Je kunt namelijk de prestaties van ieder afzonderlijk paneel in real-time volgen en mogelijke problemen snel identificeren.

 

 1. Meer mogelijkheden: Mini omvormer zonnepanelen bieden meer flexibiliteit bij het ontwerpen van zonne-energie systemen. Zo kunnen panelen op verschillende plekken en hellingshoeken worden geplaatst, waardoor een optimale opstelling kan worden gemaakt voor ieder gebouw.

 

Er zijn ook enkele potentiële micro omvormers waarvan je op de hoogte moet zijn:

 

 1. Hogere kosten: In vergelijking met traditionele PV-omvormers zijn micro omvormers meestal duurder in aanschaf. Aangezien iedere micro omvormer aan een afzonderlijk zonnepaneel moet worden gekoppeld, zullen de kosten van de installatie hoger uitvallen. Ook een aantal kleine apparaten zal duurder zijn dan een centrale eenheid.

 

 1. Installatie: Het installeren van alle afzonderlijke onderdelen vereist meer bekabeling en aansluitingen dan bij stringomvormers het geval is. Dit kan de installatie ingewikkelder maken en het neemt mogelijk meer tijd in beslag.

 

 1. Onderhoud en reparatie: Aangezien er een aparte mini omvormer voor alle zonnepanelen nodig is, kan het onderhoud en de vervanging van defecte omvormers op termijn meer moeite en geld kosten dan bij een enkele stringomvormer het geval is.

 

 1. Extra ruimte: Micro omvormers moeten fysiek op het dak worden geplaatst, meestal achter ieder zonnepaneel en eenheid. Daardoor zal er meer ruimte nodig zijn, daarnaast zie je de elektronica soms beter, wat niet iedereen prettig vindt.

 

In sommige gevallen zijn micro omvormers de beste keuze, in andere situaties zullen PV-omvormers meer interessant zijn. Informeer bij de zonnepanelen specialist wat in jouw geval de beste oplossing is.

 

Hoe werken PV omvormers?

Laten we ook even kijken naar de werking van een ‘standaard’ zonnepaneel. Een omvormer voor zonnepanelen wordt ook wel PV-omvormer genoemd. Die werken als volgt:

 

 • Van gelijkstroom naar wisselstroom: Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC) wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. De omvormer neemt deze gelijkstroom van de zonnepanelen en zet ze om in wisselstroom (AC). Dit wordt gebruikt in huizen en bedrijven. De meeste elektrische apparaten werken op wisselstroom, vandaar dat omzetten nodig is.
 • Maximaal rendement: Een centrale omvormer optimaliseert de energieopbrengst van de zonnepanelen. Dit gebeurt door het volgen van het zogenaamde Maximum Power Point (MPP), dit betekent dat de omvormer voortdurend de spanning en stroom aanpast om de maximale hoeveelheid energie uit de zonnepanelen te halen.
 • Veiligheid en beveiliging: Omvormers bevatten verschillende veiligheids- en beveiligingsfuncties om ervoor te zorgen dat het systeem veilig werkt. Denk hierbij aan aardlekschakelaars die beschermen tegen elektrische lekken en overspanningsbeveiliging om het systeem te beschermen tegen spanningspieken.

 

Het is belangrijk om de juiste omvormer te kiezen, die past bij de specificaties van de zonnepanelen en de toepassing.

 

Micro omvormer of PV omvormer?

De keuze tussen een micro omvormer en een string omvormer is afhankelijk van verschillende factoren en de specifieke kenmerken van het systeem. Een PV-omvormer wordt gebruikt om meerdere zonnepanelen in een reeks aan te sluiten, terwijl een mini omvormer voor zonnepanelen rechtstreeks aan ieder individueel paneel wordt gekoppeld. Micro omvormers presteren beter bij schaduwval. Ze bieden daarnaast ook meer geavanceerde monitoring. Bij PV-omvormers ben je doorgaans beperkt tot het systeem als geheel.

 

Als er een defect ontstaat, dan kan het betreffende paneel worden gecontroleerd of vervangen. Ze zijn echter wel duurder in vergelijking met PV-omvormers, maar deze kosten worden mogelijk gecompenseerd door verbeterde prestaties bij schaduw en een meer optimale ligging.

 

Wat kosten micro omvormers?

Het installeren van micro omvormers zal wat duurder zijn dan het kopen en installeren van een enkele stringomvormer, maar de verbeterde prestaties kunnen deze investering de moeite waard maken.

 

De prijzen van micro omvormers voor zonnepanelen kunnen variëren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, het vermogen en het aantal omvormers dat je nodig hebt. Gemiddeld genomen liggen de kosten van een mini omvormer voor één zonnepaneel tussen de 100 en 200 euro, dit is afhankelijk van het merk en de specificaties. Houd er rekening mee dat we in deze prijs geen rekening houden met de installatiekosten.

 

Om de totale kosten jouw situatie te berekenen, moet je het aantal panelen vermenigvuldigen met de kosten per omvormer. Daarnaast moet je uiteraard ook rekening houden met de installatiekosten, denk hierbij aan het leggen van de bekabeling en het aansluiten van de omvormers op de zonnepanelen.

 

Vraag vooraf offertes op bij verschillende leveranciers en installateurs. Zo krijg je een nauwkeurige prijsopgave op basis van jouw specifieke behoeften.

Newsletter