Kosten Zonnepanelen

Kosten Zonnepanelen

Er is veel te bespreken over de kosten van zonnepanelen. De zon schijnt gratis, dit geldt helaas niet voor zonne-energie. Je hebt namelijk flink wat apparatuur nodig om zonlicht om te zetten naar elektriciteit die je kunt gebruiken om de woning te voorzien van stroom, licht en misschien ook verwarming. De prijs van zonnepanelen is één punt om naar te kijken, de opbrengst bepaalt hoeveel tijd het kost om de investering terug te verdienen. Hoeveel kosten zonnepanelen en waarom verschillen de kosten per zonnepaneel zoveel? Dat en meer kun je op deze pagina lezen.

 

Prijs zonnepanelen

Hoeveel kost een zonnepaneel? Dat is een eenvoudige vraag, het beantwoorden is lastiger. De kosten van een zonnepaneel variëren afhankelijk van het type paneel, de oppervlakte van de panelen en het merk. Over het algemeen kost een monokristallijn zonnepaneel tussen de 175 en 250 euro per stuk, terwijl polykristallijne panelen

iets goedkoper zijn in aanschaf en tussen de 150 en 200 euro per stuk kosten. De kosten van 1 zonnepaneel zijn uiteraard niet zo van belang omdat je meer panelen nodig hebt om een huis te voorzien van stroom. Als je daarnaast de verwarming elektrisch wilt maken of binnen afzienbare termijn een elektrische auto gaat kopen dan wordt de berekening weer anders.

 

Vergeet niet dat de kosten van een zonnepaneel slechts een deel uitmaken van de totale kosten van een compleet systeem. Naast de kosten van de panelen zijn er de installatiekosten en kosten voor randapparatuur. Als je interesse hebt in zonnepanelen kopen, dan is het verstandig om offertes van verschillende leveranciers te vergelijken. Wat zijn de voornaamste kostenposten?

 

  • Zonnepanelen
  • Transformator
  • Installatie
  • Voorrijkosten
  • Onderhoud
  • Reparatie

 

Enkele kosten zijn variabel en/of optioneel, zoals onderhoud en reparatie. Als er bijvoorbeeld door een storm schade ontstaat, dan gaat dit gepaard met onvoorziene kosten. Wordt dit gedekt door de verzekering? Het is verstandig om dat soort zaken te controleren en regelen. De panelen zullen naar verloop van tijd vuil worden, denk aan stof en bladeren. Dit zorgt ervoor dat de opbrengst lager wordt, je hebt dus minder rendement. Regelmatig reinigen verdient zichzelf dan vanzelf weer terug. Als je bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving woont.

 

Kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn gebaseerd op diverse kenmerken. Denk aan het type zonnepaneel, de totale oppervlakte, de installatiekosten en eventuele subsidies of belastingvoordelen waar je gebruik van kunt maken. Laten we de voornaamste kostenposten even apart bekijken:

 

1. Type zonnepaneel

Het type zonnepaneel is een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten. Over het algemeen zijn monokristallijne panelen duurder dan polykristallijne panelen, omdat ze een hogere efficiëntie hebben en ook duurder zijn om te produceren. Dunne film panelen zijn doorgaans goedkoper dan kristallijne panelen, maar hebben een lagere efficiëntie en nemen daardoor meer ruimte in.

 

2. Oppervlakte zonnepanelen

De oppervlakte die de zonnepanelen innemen is een andere belangrijke factor. Het aantal panelen dat nodig is om aan de energiebehoeften van een huishouden te voldoen, hangt af van het energieverbruik van het huishouden en de efficiëntie van de panelen. Als het dak weinig ruimte biedt, dan kun je beter investeren in duurdere panelen met een hogere opbrengst per vierkante meter.

 

3. Installatie panelen

Naast de kosten van de zonnepanelen op zich, zijn er de installatiekosten en kosten voor apparatuur zoals omvormers en bekabeling. Deze kosten zullen variëren afhankelijk van de omvang van het systeem en de complexiteit van de installatie. Als het dak lastig bereikbaar is bijvoorbeeld.

 

Er zijn mogelijk subsidies en belastingvoordelen beschikbaar om de kosten voor zonnepanelen te drukken. Deze subsidies en belastingvoordelen variëren per gemeente, ze kunnen helpen om de investering in duurzame energie aantrekkelijker te maken. Over het algemeen ligt de prijs voor zonnepanelen tussen enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. Dit is afhankelijk van de factoren die we hierboven hebben genoemd. Het is uiteraard belangrijk om de totale kosten te vergelijken met de besparing op energiekosten. Zo kun je bepalen of de kosten van zonnepanelen rendabel zijn in jouw specifieke situatie.

 

Soorten zonnepanelen

De meest verkochte soorten zonnepanelen zijn monokristallijn en polykristallijn. Er is ook een type met folie, maar die is minder efficiënt. Dit betekent dat je een veel groter oppervlak nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Daarom beperken we ons hier tot de 2 kristallijn opties:

 

1. Prijs van monokristallijn zonnepaneel

De prijs van een zonnepaneel is sterk afhankelijk van het type. Monokristallijn zonnepanelen zijn de duurste optie vanwege de opbrengst en de kostbare productiemethode. Ze hebben een hoge opbrengst per vierkante meter, daarmee zijn ze interessant voor daken met beperkte oppervlakte. Ze hebben daarnaast een lange levensduur van 25 tot 30 jaar.

 

Hoe duur is een zonnepaneel van het monokristallijn type? Reken tussen 175 en 250 euro per paneel. De opbrengst kan afwijken op basis van het specifieke type. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk de kosten om een weloverwogen keuze te maken.

 

2. Prijs van een polykristallijn zonnepaneel

De prijs van een zonnepaneel op basis van polykristallijn ligt normaal gesproken lager. Dit komt omdat het productie proces meer efficiënt is en eenvoudiger uit te voeren. De keerzijde van de munt is de lagere opbrengst. Je hebt dus meer zonnepanelen nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te wekken. Als je bijvoorbeeld een elektrische auto moet opladen en het dak op de woning biedt beperkte ruimte, dan is polykristallijn niet de beste optie. De prijs van deze zonnepanelen ligt lager maar je hebt er meer nodig.

 

Hoe duur is een zonnepaneel van het polykristallijn type? De gemiddelde kosten van deze zonnepanelen ligt tussen de 150 en 200 euro. Ook hier zijn er weer verschillen in opbrengst per vierkante meter. Een voordelige offerte betekent niet automatisch dat je de investering sneller kunt terugverdienen.

 

Het rendement op zonnepanelen is niet alleen gebaseerd op het type. Je kunt proberen te besparen op de kosten voor zonnepanelen kopen, maar als de panelen niet goed presteren in de schaduw dan profiteer je niet optimaal van de voordelen. Anderzijds kan het zijn dat luxe panelen weinig meerwaarde bieden als bijvoorbeeld de hellingshoek niet voordelig is. Zo is de lichtinval op een plat dak anders dan op een zadeldak met helling. Als er veel bomen in de buurt staan die zorgen voor schaduw, dan kun je beter kiezen voor panelen die ook in de schaduw goed presteren.

 

De werkelijke kosten van zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen? Gemiddeld genomen zal de totale kostprijs voor een compleet set zonnepanelen variëren van duizenden tot tienduizenden euro’s. Voor een gemiddeld huishouden zal de prijs van zonnepanelen tussen de 4.000 en 15.000 euro liggen. Dit is afhankelijk van het aantal panelen en efficiëntie van het systeem inclusief de installatiekosten.

 

Onderhoud is ook een kostenpost die je moet tellen. Zo zal er in de loop der jaren mogelijk schade ontstaan, ook moeten de panelen van tijd tot tijd worden gereinigd. Een deel van deze werkzaamheden kun je zelf uitvoeren maar voor meer specialistische ingrepen is een professional nodig. Informeer bij de kosten van zonnepanelen plaatsen ook naar de tarieven voor onderhoud en de garantievoorwaarden.

 

Zijn zonnepanelen duur?

Hoe duur zijn zonnepanelen? Het is belangrijk op te merken dat de kosten van zonnepanelen in de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. Als je de investering vergelijkt met 10 jaar geleden dan bespaar je maar liefst 80 procent ten opzichte van toen. Deze trend wordt naar verwachting voortgezet naarmate de technologie verbetert en de productiekosten verder dalen. De toenemende vraag en mogelijke tekorten op de wereldmarkt kunnen er echter voor zorgen dat de gemiddelde prijs van zonnepanelen juist zal stijgen. Zie het altijd als een investering, niet als een uitgave. Iedere euro verdien je weer terug en na de terugverdientijd heb je als het ware gratis energie voor je woning.

 

Er zijn ook verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar die de totale kosten van een zonnepaneelsysteem kunnen verlagen. Deze subsidies en belastingvoordelen variëren per land en regio en kunnen helpen de initiële investering in zonne-energie aantrekkelijker te maken.

 

Als u overweegt om zonnepanelen te kopen, is het raadzaam om offertes van verschillende leveranciers te vergelijken en de opties te bespreken met een gekwalificeerde installateur. Door het evalueren van de totale kosten en het potentiële rendement op uw investering, kun je bepalen of zonne-energie een kosteneffectieve oplossing is voor jouw specifieke behoeften.

 

Wat is de opbrengst van een zonnepaneel?

Bij een zonnepaneel kopen is de opbrengst per paneel en vierkante meter van groot belang. Over het algemeen kan de opbrengst van een zonnepaneel variëren van enkele honderden watt tot meerdere kilowatt. Dit is afhankelijk van de omvang, efficiëntie, locatie en weersomstandigheden. Laat je voor aanschaf goed voorlichten door een ervaren leverancier van zonnecellen.

 

Ten slotte spelen de weersomstandigheden een rol bij de opbrengst van een zonnepaneel. Zonnepanelen presteren het best bij zonnig weer, maar kunnen ook energie produceren op bewolkte dagen en in een minder zonnig klimaat. Zelfs bij lichte regen of sneeuw kunnen zonnepanelen nog steeds energie produceren, hoewel de opbrengst lager zal zijn dan bij zonnig weer. Vuil op de panelen kan lichtinval blokkeren, regelmatig reinigen is dus van belang.

 

Kosten en baten zonnepanelen

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen hebben weinig betekenis als je ze niet naast de baten legt, of beter gezegd de opbrengst. Als bij aanschaf de zonnepanelen kosten op 10.000 euro uitkomen met een terugverdientijd van 10 jaar, dan betekent dit niet dat een kostprijs van 15.000 euro betekent dat het 15 jaar duurt voordat je het geld hebt terugverdient. Deze berekening kan complex worden. Als je met luxere panelen meer energie opwekt dan kun je naast elektra ook de verwarming converteren van gas naar zonne-energie. De initiële investering ligt dan hoger, maar je bespaart veel meer op de energiekosten. Daarom moet je naast de kosten per zonnepaneel ook kijken naar de opbrengst en mogelijke toepassingen.

 

Is goedkoop duurkoop?

Naast kristallijn panelen zijn er ook goedkopere zonnepanelen te koop met een soort folie. Die leveren minder watt op per vierkante meter. Je hebt dus meer panelen nodig om hetzelfde rendement te behalen. Als de energiebehoefte laag ligt dan kun je volstaan met goedkopere opties. Je hebt dan wel relatief veel ruimte op het dak nodig. Daarnaast moet je rekening houden met een levensduur die vaak boven 20 jaar ligt. Gaat de energiebehoefte in die periode stijgen? Als het dak vol ligt dan kun je niet een paar panelen extra kopen. De prijs van zonnepanelen moet je daarom altijd over een lange periode verdelen.

 

De kosten van het plaatsen van zonnepanelen moet je zeker niet vergeten. Die kunnen flink oplopen per project. Er zijn goedkopere aanbieders maar je moet absoluut kiezen voor vakkundig werk. Een ervaren aannemer is op de hoogte van alle opties en zal een maatwerk oplossing aanbieden. Denk aan de hellingshoek, de oppervlakte van het dak en de schaduwval. Daarnaast moet de transformator passen bij de panelen en de installatie in huis.

 

Hoeveel garantie biedt de leverancier op de hardware en dienstverlening? De kosten voor zonnepanelen kunnen oplopen als er na enkele jaren uitval is. 10 jaar is min of meer de standaard, daar zullen wel uitzonderingen mee gemoeid gaan en voorwaarden. Zonnepanelen gaan gemiddeld 20 tot 25 jaar mee met verschillen die variëren van 15 tot 30 jaar. Als je tweemaal zo lang doet met een set panelen dan begrijp je dat de prijs voor zonnepanelen bij aanschaf van minder belang is. Het is wel zo dat er over 15 jaar waarschijnlijk weer betere panelen op de markt leverbaar zijn. Als de prijs blijft zakken dan kun je nu voor een goedkopere optie gaan.

 

Nu je weet hoe duur een zonnepaneel is en dat er verschil is tussen opbrengst en levensduur, wordt het tijd om te gaan rekenen. Vraag meerdere offertes aan bij gerenommeerde experts en maak een weloverwogen keuze. Normaal gesproken kun je de kosten voor zonnepanelen binnen 10 jaar terugverdienen, de praktijk is echter afhankelijk van vele factoren die niet altijd te voorzien zijn.

 

Subsidie op zonnepanelen

Als je de prijs van zonnepanelen wilt drukken dan kun je controleren of er nog subsidies beschikbaar zijn. Er is geen landelijk subsidie optie meer, er kunnen wel andere acties zijn. De kosten voor zonnepanelen plaatsen en de panelen op zich moet je zien als 2 individuele kostenposten. Zo zijn er belastingvoordelen bij een renovatie of verduurzaming van de woning. Als je van plan bent om je huis te verbouwen, dan moet je zeker de opties bekijken binnen een groter project.