Hoeveel Zonnepanelen Heb Ik Nodig?

Het aantal zonnepanelen dat past op een dak is beperkt. Sommige huizen hebben een groot dak, maar met een inefficiënt type zonnepaneel kun je niet voldoende stroom opwekken om de woning te verwarmen én de elektrische auto op te laden. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om te voldoen aan de energiebehoefte? Dat wisselt per situatie. De ruimte op het dak, de energiebehoefte en uiteraard het budget dat je beschikbaar hebt om te investeren in duurzame energie. Op deze pagina stellen we de vraag “hoeveel panelen heb ik nodig?” en geven we het antwoord voor meerdere situaties en huishoudens. Zo kun je een goede afweging maken.

 

Het aantal zonnepanelen is niet belangrijk

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Dat is een logische vraag, toch is het niet de voornaamste vraag die je moet stellen. Er zijn namelijk verschillende soorten zonnecellen met afwijkend rendement. Als een paneel tweemaal zoveel stroom oplevert dan een ander type, dan halveert het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Als je een groot dak hebt, dan wil je waarschijnlijk de panelen spreiden over het gehele oppervlak. Als er dan ergens schaduw valt dan wek je elders stroom op. Als je echter een klein dak hebt, dan wil je panelen die optimaal vermogen leveren. Naast de kwaliteit van de zonnecellen moet je ook keuzes maken wat betreft de omvormer en de wijze waarop de panelen (niet) aan elkaar gekoppeld zijn. Hoeveel panelen heb ik nodig is eigenlijk de laatste vraag na een serie andere vragen. Laten we beginnen met enkele antwoorden om je op weg te helpen.

 

Welke soorten zonnepanelen zijn er leverbaar?

Voordat je het aantal zonnepanelen gaat tellen moet je eerst bepalen welk type paneel je gaat installeren. De opbrengst per type kan namelijk flink afwijken. Monokristallijn en polykristallijn worden het meeste verkocht maar er zijn alternatieven. Hier zijn 5 types die ieder unieke kenmerken bezitten:

 

  1. Monokristallijn: Dit paneel heeft één kristalstructuur, de efficiëntie ligt ongeveer op 15 tot 20 procent. Ze hebben een donkere kleur en een gelijkmatig uiterlijk. Monokristallijne panelen leveren over het algemeen een hogere opbrengst per oppervlakte eenheid, wat ze zeer geschikt maakt voor kleinere daken.

 

  1. Polykristallijn: Dit paneel bestaat uit meerdere kristallen en heeft een efficiëntie van ongeveer 13 tot 16 procent. De kleur is blauw met een gebroken, glasachtig uiterlijk. Polykristallijne panelen zijn doorgaans iets goedkoper dan monokristallijne panelen, maar ze hebben een iets lagere efficiëntie.

 

  1. Dunne-film: Dit paneel wordt gemaakt door een dunne laag fotovoltaïsch materiaal op een substraat aan te brengen. Er zijn verschillende soorten dunne-film technologieën, zoals amorf silicium (a-Si), cadmiumtelluride (CdTe) en koper-indium-gallium-selenide (CIGS). De efficiëntie ligt meestal lager dan bij kristallijne panelen het geval is, ze presteren daarentegen wel beter bij minder licht en hoge temperaturen.

 

  1. Bifaciaal: Dit paneel kan zonlicht aan beide zijden van het paneel absorberen, daardoor kunnen ze extra energie genereren door reflectie. Ze kunnen worden gemaakt met zowel monokristallijne als polykristallijne cellen. Bifaciale panelen zijn vooral geschikt voor situaties waarbij er reflecterende oppervlakken in de omgeving zijn. Dit kan sneeuw zijn, water of witte daken. In Nederland worden bifaciale zonnepanelen niet zo vaak toegepast.

 

  1. Glas-glas: In plaats van een folie van kunststof aan de achterzijde te gebruiken, zijn deze panelen voorzien van een extra laag glas aan de achterzijde. Dit maakt ze beter bestand tegen vocht, temperatuurveranderingen en mechanische belasting. Glas-glas panelen hebben over het algemeen een langere levensduur dan traditionele panelen die een achterfolie van kunststof hebben. De aanschafprijs ligt echter wel hoger.

 

Het is belangrijk op te merken dat de keuze voor het type zonnepaneel afhangt van verschillende factoren, waaronder de beschikbare ruimte, het budget, de efficiëntie vereisten en de omgevingsomstandigheden. Vraag daarom advies bij een professionele zonnepaneleninstallateur om de beste optie voor jouw specifieke situatie te bepalen.

 

Met monokristallijne zonnepanelen heb je minder panelen nodig dan met dunne-film zonnepanelen. Maar als je een plooibare oplossing nodig hebt dan kan de minder efficiënte keuze beter zijn in jouw situatie.

 

Hoeveel zonnepanelen nodig?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

 

  1. Energieverbruik nu: Kijk eerst naar je huidige energieverbruik. Controleer de elektriciteitsrekeningen om te zien hoeveel stroom je gemiddeld per maand verbruikt. Zo kun je de vraag beantwoorden “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” op basis van het huidig verbruik.

 

  1. Energieverbruik later: Heb je voldoende ruimte op het dak en wil je in de toekomst ook de verwarming elektrisch voeden en een EV opladen onder de carport? Dan heb je meer zonnepanelen nodig dan je op basis van het huidig verbruik moet kopen. Kijk dus niet alleen naar de situatie van nu, denk ook na over de mogelijkheden in de toekomst.

 

  1. Zonnestraling: De hoeveelheid zonnestraling waar je woont is ook een factor. Als je op een locatie met veel zon woont, dan kun je meer energie opwekken dan in een gebied met minder zon. De gemiddelde hoeveelheid zonnestraling wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per dag (kWh/m²/dag). Dit zal variëren afhankelijk van je locatie en het seizoen. Zeker in Nederland zijn er periodes die sterk afwijken.

 

  1. Rendement: Het rendement dat zonnepanelen leveren wordt meestal uitgedrukt als een percentage. Het rendement kan variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit van de zonnepanelen die je kiest. Monokristallijn levert doorgaans het beste rendement maar in situaties met veel schaduwval of hoge temperaturen kunnen andere panelen mogelijk beter presteren.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je ziet dat je niet klaar bent met een eenvoudige optelsom. Om een eenvoudige schatting te maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, kun je de volgende formule gebruiken:

 

Aantal benodigde zonnepanelen = (Gewenst energieverbruik) / (Gemiddelde zonnestraling per paneel) / (Zonnepaneelrendement)

 

Voorbeeld:

 

  • Je verbruikt iedere maand 500 kWh
  • De gemiddelde hoeveelheid zonnestraling op jouw locatie is 4 kWh/m²/dag
  • Je hebt zonnepanelen die een rendement van 15% leveren

 

Het aantal benodigde zonnepanelen is dan: 500 kWh / (4 kWh/m²/dag) / 0,15 = 833,33 panelen

 

Houd er rekening mee dat dit een ruwe schatting is, er zijn andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van het werkelijke aantal zonnepanelen dat je installeert. Neem contact op met een professionele installateur voor een nauwkeurigere beoordeling op basis van jouw specifieke situatie.