Growatt Omvormer

Growatt behoort tot de grootste merken omvormers voor zonnepanelen. Is een Growatt omvormer echt beter dan de rest, en hoe bepaal je welk product het beste is? Op deze pagina bekijken we de kenmerken van Growatt omvormers en geven we ook wat meer uitleg over zonnepanelen en het belang van de juiste omvormer voor jouw installatie.

 

Wat is Growatt?

Met een visie voor het bouwen aan een groene en duurzame toekomst, kwam in 2011 een groep pioniers uit de wereldwijde PV-industrie samen onder leiding van David Ding en zo werd het merk Growatt opgericht. Het bedrijf is gevestigd in China.

 

Binnen slechts 10 jaar groeide Growatt uit tot een wereldwijd toonaangevende leverancier van gedistribueerde energie oplossingen. Vandaag de dag is Growatt wereldwijd nummer 1 leverancier van omvormers voor particulier gebruik en de grootste leverancier van omvormers voor energieopslag ter wereld.

 

De passie om iedereen te laten profiteren van duurzame energie inspireerde het team achter Growatt, die werkt aan het bieden van hoogwaardige producten en diensten aan klanten wereldwijd. Dat klinkt heel goed, maar maken ze deze ambities ook echt waar?

 

Wat is een Growatt omvormer?

Een Growatt-omvormer is een type omvormer dat wordt gebruikt in zonne-energie systemen. Growatt is een bekend merk in deze sector en produceert omvormers voor residentiële en commerciële toepassingen. De Growatt-omvormers zijn ontworpen om de gelijkstroom (DC), die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, om te zetten in bruikbare wisselstroom (AC). Dat kan weer worden gebruikt in huizen en bedrijven of kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

 

Growatt-omvormers worden geleverd met verschillende vermogensklassen en functies, afhankelijk van de specifieke behoeften van het zonne-energie systeem. Ze zijn over het algemeen compact, efficiënt en betrouwbaar. Het is niet de goedkoopste optie maar dat verdient zichzelf doorgaans terug in efficiëntie.

 

Welke oplossingen biedt Growatt?

Growatt levert bijna alle apparatuur voor een compleet zonne-energie systeem, los van de zonnepanelen. Dit zijn de oplossingen die Growatt biedt:

 

  • PV-systemen voor particulier gebruik en zakelijke toepassingen.
  • Energie opslagsysteem zodat je ook zonder zon of bij uitval stroom hebt in huis.
  • Een EV-lader zodat je de energie van de zonnepanelen kunt gebruiken om een elektrische auto op te laden.
  • Het GroHome monitoring systeem dat leden van het huishouden in staat stelt om de prestaties van het systeem te bekijken en analyseren.

 

Hoewel je misschien deze pagina vooral leest voor informatie over de Growatt omvormer, is het zeker interessant om ook naar de andere oplossingen van dit bedrijf te kijken. Denk bijvoorbeeld aan een accu voor zonnepanelen die ervoor zorgt dat je altijd voldoende stroom hebt en de optie om een elektrisch voertuig op te laden. Ook als je momenteel nog niet zoveel apparatuur in huis hebt dat op stroom werkt, is het goed om hier alvast rekening mee te houden.

 

Het is belangrijk om de specificaties en kenmerken van een specifiek model Growatt-omvormer te raadplegen om te bepalen of deze geschikt is voor het beoogde zonne-energiesysteem. Factoren zoals het vermogen, de efficiëntie, de garantie en de compatibiliteit met andere componenten van het systeem spelen een rol bij het kiezen van de juiste omvormer.

 

Wat maakt Growatt omvormers bijzonder?

Niet iedere PV-omvormer levert dezelfde prestaties. Een systeem met zonnepanelen is een flinke investering, dan wil je uiteraard wel optimale resultaten zien. De Growatt omvormer onderscheidt zich op enkele punten van goedkopere producten:

 

  • Gebruiksvriendelijk: Met de Touchkey en het OLED-display is de bediening heel eenvoudig. Het ontwerp is zelfs zo eenvoudig dat het door één persoon kan worden geïnstalleerd. Het systeem is ook compact van vorm en weegt slechts 6 kilo. Er is wat vakkennis nodig, het is nog nét geen plug&play systeem maar eenvoudiger dan een Growatt omvormer zul je niet snel vinden.
  • Hoog rendement: Als je het dak vol hebt liggen met zonnepanelen dan wil je ook de vruchten plukken van de zonnecellen. De conversie van DC naar AC is sterk geoptimaliseerd waarmee je kunt rekenen op een hoog rendement. Dit kun je monitoren via de bijbehorende app. Als je onnauwkeurigheden ziet, dan kun je snel actie ondernemen om het probleem op te lossen.
  • Veilig: Stroom is een prachtige uitvinding, er kleven wel gevaren aan. De Growatt omvormers zijn onderworpen aan strenge testen en leveren zo optimale prestaties. Gaat er iets niet volgens plan? Het systeem is zo ontworpen dat het bij onraad vanzelf uitschakelt. Dit kan betekenen dat je even zonder stroom komt te zitten, daarvoor kun je een zonnepanelen accu installeren. Liever voorkomen dan genezen, Growatt heeft veiligheid hoog in het vaandel staan.

 

De output van Growatt omvormers ligt zeer hoog. Zo levert een MIN 5000TL-XH omvormer een output van 5kW AC, plus een een 5kW volle acculading. De veiligheid wordt gewaarborgd door gebruik te maken van Type II SPD, een optionele AFCI-functie met een gemiddelde responstijd van 0,75 seconde en een IP65 en hogere rating voor weerstand tegen vocht en stof.

 

Is het een echte Growatt omvormer?

Je kunt online eenvoudig Growatt omvormers bestellen, maar pas op want er zijn malafide bedrijven die de boel belazeren. Growatt is een bedrijf dat gevestigd is in China. Dit is op zich niet zo bijzonder, de meeste zonnepanelen en toebehoren worden hier gemaakt. Helaas is er in China een ‘kopie cultuur’ waarin bedrijven graag een graantje meepikken van het succes dat concurrenten hebben. Een omvormer van Growatt is niet altijd een officieel product. Merken die een naam hebben opgebouwd vanwege hun kwaliteit lopen het risico om gekopieerd te worden. Het bedrijf achter de Growatt omvormers heeft een statement op hun website geplaatst waarin de officiële kanalen voor communicatie worden aangegeven.

 

Kun je ervan uitgaan dat een zonnepanelen installatiebedrijf in Nederland gebruik maakt van echte Growatt omvormers? Niet helemaal. Het is zelfs mogelijk dat installateurs per ongeluk de verkeerde producten inkopen. Wees daarom altijd kritisch en controleer alle apparatuur die op het dak wordt gelegd en vraag om barcodes en serienummers. Naast de financiële investering moet een zonnepanelen systeem veilig zijn en met hoogwaardige componenten worden samengesteld.

 

Verschil tussen PV- en micro-omvormers

Naast een centrale PV-omvormer is er ook een systeem met kleinere micro-omvormers. Dan wordt in plaats van een centrale omvormer voor ieder zonnepaneel een individueel apparaat gekoppeld. Hoewel micro-omvormers enkele voordelen bieden, zijn ze mogelijk niet altijd de beste keuze. Vooral bij kleinere huizen of situaties waar de installatiekosten een belangrijke overweging zijn. Het is van belang om de specifieke behoeften en omstandigheden van een project te evalueren voordat je besluit welk type omvormer het meest geschikt is. Laat je daarom vooraf goed informeren en bepaal of een omvormer van Growatt de beste optie is in jouw situatie.

Newsletter