Glas Glas Zonnepanelen

Glas op glas zonnepanelen staat voor een specifiek type zonnepaneel dat bestaat uit twee glaslagen met daartussenin de zonnecellen en andere componenten. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, waarbij de achterzijde meestal bestaat uit een kunststof materiaal, hebben glas glas zonnepanelen een glazen achterzijde. Er zijn meerdere merken die deze panelen leveren. Meer over dit type zonnepaneel, de voordelen en nadelen lees je op deze pagina.

 

Wat zijn glas glas zonnepanelen?

Glas zonnepanelen hebben een achterzijde van glas, niet van kunststof of een ander materiaal. Dit biedt enkele voordelen ten opzichte van traditionele panelen. In de eerste plaats zorgt het voor extra stevigheid en duurzaamheid, waardoor de panelen beter bestand zijn tegen weersinvloeden, mechanische belasting en temperatuurwisselingen. Het glas aan de achterzijde voorkomt ook dat vocht en andere verontreinigingen het paneel kunnen binnendringen, waardoor de levensduur van het paneel wordt verlengd.

 

Een ander voordeel van glas glas panelen is dat ze als esthetisch aantrekkelijker worden beschouwd. De glazen achterzijde zorgt voor een strak aanzicht en kan beter passen bij bepaalde architecturale stijlen. Bovendien kunnen de panelen een hogere transparantie hebben, waardoor ze minder opvallen op bijvoorbeeld glazen gevels of serres.

 

Het gebruik van glas aan beide zijden van het paneel kan tevens leiden tot een betere warmteafvoer, wat de prestaties van de glazen zonnepanelen kan verbeteren. Door de achterzijde van glas te maken, kan de warmte efficiënter worden afgevoerd, waarmee het rendement van de panelen mogelijk iets hoger ligt dan bij traditionele panelen.

 

Glas op glas zonnepanelen zijn over het algemeen wel duurder dan traditionele zonnepanelen vanwege de extra glaslaag en de productiekosten. Ze worden meestal gebruikt in situaties waarbij esthetiek, duurzaamheid en een lange levensduur belangrijk zijn, zoals bij architectonische toepassingen of bij installaties waarbij panelen worden geïntegreerd in de gebouwstructuur.

 

Hoe werken glas op glas zonnepanelen?

Glas op glas zonnepanelen werken op dezelfde basisprincipes als traditionele panelen. Ze maken gebruik van fotovoltaïsche cellen om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Hier is een overzicht van hoe deze glazen zonnepanelen werken:

 

 • Zonnecellen: In het hart van het zonnepaneel bevinden zich zonnecellen, meestal gemaakt van silicium. Deze cellen zijn halfgeleider apparaten die lichtenergie kunnen absorberen.
 • Lichtabsorptie: Het bovenste glasoppervlak van het paneel is ontworpen om zo veel mogelijk zonlicht door te laten. Wanneer zonlicht op het paneel valt, wordt een deel van het licht geabsorbeerd door de zonnecellen.
 • Fotovoltaïsche effect: Wanneer zonlicht wordt geabsorbeerd door de zonnecellen, creëert het een elektrisch veld in de cellen vanwege het fotovoltaïsche effect. Dit effect ontstaat door de eigenschappen van het halfgeleidermateriaal in de zonnecellen.
 • Elektronenstroom: Het elektrisch veld dat wordt gegenereerd door het fotovoltaïsche effect duwt de geabsorbeerde fotonen door de zonnecellen. Dit resulteert in een stroom van elektronen die door de zonnecellen bewegen.
 • Geleidende lagen: Aan de boven- en onderkant van de zonnecellen bevinden zich geleidende lagen, meestal gemaakt van dunne metalen films. Deze lagen helpen de stroom elektronen te verzamelen die door de zonnecellen worden gegenereerd.
 • Glaslagen: De zonnecellen en geleidende lagen zijn ingekapseld tussen twee glaslagen. De bovenste glaslaag beschermt de cellen tegen externe invloeden zoals weersomstandigheden en stof, terwijl de glazen achterkant extra stevigheid biedt en de panelen duurzamer maakt.
 • Bedrading: De elektrische stroom die wordt gegenereerd door de zonnecellen wordt via bedrading naar de randen van het paneel geleid. Hierdoor kan de opgewekte elektriciteit worden afgetapt en naar een omvormer worden gestuurd, die de gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.

 

Wat kosten glas zonnepanelen?

De kosten van glas zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het vermogen van de panelen, de installateur en de specifieke marktomstandigheden. Over het algemeen zijn glazen zonnepanelen duurder dan traditionele panelen vanwege de extra glaslaag en de productiekosten.

 

De prijs van glas-op-glas zonnepanelen wordt meestal uitgedrukt in kosten per Wattpiek. De kosten kunnen variëren van ongeveer 1,00 euro / Wp tot 2,50 euro / Wp, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen slechts een indicatie zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren.

 

Daarnaast moeten ook de kosten van de omvormer, montage, bekabeling, installatie en eventuele vergunningen worden overwogen bij het bepalen van de totale kosten van een zonne-energiesysteem met glas glas panelen.

 

Hoewel glas glas zonnepanelen in eerste instantie duurder zullen zijn, kunnen ze op lange termijn voordelen bieden. Denk hierbij aan een langere levensduur, betere duurzaamheid en mogelijk hogere energieopbrengsten. Het is belangrijk om de kosten af te wegen tegen de verwachte opbrengsten en de specifieke behoeften en vereisten van de installatie.

 

Wie maakt glazen zonnepanelen?

Er zijn verschillende fabrikanten die glas op glas zonnepanelen aanbieden. Hier zijn enkele bekende merken die ze produceren:

 

 • SunPower is een van de toonaangevende fabrikanten van zonnepanelen en biedt ook glas zonnepanelen aan. Ze staan bekend om hun efficiëntie en duurzaamheid.
 • LG Solar is een gerenommeerd merk dat een breed scala aan zonnepanelen produceert, waaronder glas glas panelen. Ze hebben een goede reputatie op het gebied van kwaliteit en prestaties.
 • Solarwatt is een Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in glas glas zonnepanelen. Ze staan bekend om hun hoogwaardige producten en bieden panelen met een lange levensduur.
 • Canadian Solar is een wereldwijd bekend merk dat verschillende soorten zonnepanelen produceert, waaronder glazen zonnepanelen. Ze leveren een breed scala aan producten en bieden ook een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Trina Solar is een van ‘s werelds grootste fabrikanten van zonnepanelen en biedt ook glas glas panelen aan. Ze hebben een solide reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en kwaliteit.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van merken die deze panelen aanbieden. Informeer bij de specialist naar de merken, mogelijkheden en specifieke kenmerken per merk en type.

 

Zijn glas glas panelen betrouwbaar?

Ja, glas glas zonnepanelen worden over het algemeen als betrouwbaar beschouwd. De extra glaslaag aan de achterkant van de panelen biedt extra bescherming en duurzaamheid, waardoor ze beter bestand zijn tegen verschillende omgevingsinvloeden en mechanische belasting. Het is echter belangrijk op te merken dat de betrouwbaarheid van glas op glas zonnepanelen niet alleen afhangt van het paneeltype, maar ook van de kwaliteit van de componenten, de installatie en het onderhoud. Het is essentieel om hoogwaardige panelen van gerenommeerde fabrikanten te kiezen en deze te laten installeren door ervaren professionals om de betrouwbaarheid te waarborgen.

Newsletter