Enphase Micro Omvormers

Enphase micro omvormers worden gebruikt in zonne-energie systemen. Bij traditionele string omvormers worden alle zonnepanelen in serie geschakeld en één omvormer zet de gelijkstroom van de panelen om naar wisselstroom. Bij Enphase micro omvormers wordt ieder zonnepaneel echter uitgerust met een individuele micro omvormer die direct onder het paneel is gemonteerd. Wat de voordelen van een Enphase omvormer zijn, leggen we uit op deze pagina.

 

Hoe werken Enphase micro omvormers?

In plaats van een centrale omvormer voor alle panelen wordt ieder zonnepaneel

verbonden met een micro omvormer die de gelijkstroom van dat specifieke paneel omzet in wisselstroom. Zo kunnen de panelen onafhankelijk van elkaar energie opwekken. Als één paneel minder goed presteert, bijvoorbeeld door schaduw, dan heeft dit geen negatieve invloed op de opbrengst van de andere panelen. Bovendien zorgt dit ervoor dat de opbrengst van elk paneel afzonderlijk kan worden bewaakt en geoptimaliseerd. Dit zijn de voornaamste voordelen van Enphase micro omvormers:

 

  1. Hogere energieopbrengst: Doordat ieder paneel individueel wordt geoptimaliseerd, wordt de hoogste opbrengst per paneel behaald. Zelfs bij sterk afwijkende omstandigheden zoals schaduwval of vervuiling.

 

  1. Eenvoudige installatie en uitbreidbaar: Het installeren van Enphase micro omvormers is vaak eenvoudiger dan het bekabelen van een string omvormer. Daarnaast bieden ze flexibiliteit bij het uitbreiden van het systeem, omdat extra panelen eenvoudig aan het systeem kunnen worden toegevoegd.

 

  1. Monitoring en evaluatie: Enphase micro omvormers bieden geavanceerde monitoring op paneel niveau. Dit betekent dat de prestaties van ieder paneel afzonderlijk kunnen worden gecontroleerd en eventuele problemen kunnen snel worden geïdentificeerd en opgelost.

 

  1. Veiligheid: Micro omvormers werken op een lager voltage in vergelijking met string omvormers, daarmee wordt het risico op elektrische schokken verminderd. Tevens is er geen hoog voltage aanwezig op het dak.

 

Wat is Enphase?

Enphase is een Amerikaans bedrijf dat opgericht is in 2006. Ze hebben een transformatie in de zonne-energie sector teweeggebracht met innovatieve technologie voor micro omvormers. De intelligente Enphase micro omvormers werken moeiteloos samen met bijna alle merken zonnepanelen. In combinatie met hun eigen slimme batterij systeem behoren ze tot de beste aanbieders van duurzame energie.

 

Met de bijbehorende app kunnen gebruikers uitgebreide gegevens uitlezen en controle over het systeem behouden. Op deze manier draag je bij aan een nieuwe toekomst gebaseerd op zonne-energie. En je bespaart ook nog eens geld omdat je energierekening drastisch omlaag zal gaan. Er zijn ondertussen al meer dan 58 miljoen Enphase micro omvormers geïnstalleerd op meer dan 3 miljoen huizen in 145 landen.

 

Wat is het verschil tussen Enphase en SolarEdge?

Er zijn vooral overeenkomsten tussen het SolarEdge systeem en een systeem met Enphase micro omvormers. In beide gevallen wordt elk paneel namelijk individueel geregeld en beide merken bieden real-time monitoring. Toch zijn er enkele verschillen tussen SolarEdge en de Enphase omvormer:

 

1. Flexibiliteit

SolarEdge is bestemd voor systemen van 8 panelen of meer, Enphase kan ook worden gebruikt voor kleinere systemen. Schaalbaarheid is zeker een voordeel van Enphase micro omvormers. Hierdoor kun je het systeem aanpassen aan het energieverbruik en ben je niet gebonden aan de keuze die je nu maakt. Als je bijvoorbeeld in de toekomst elektrisch gaat rijden, dan kun je eenvoudig een aantal panelen toevoegen. Als je kinderen het huis verlaten kun je enkele panelen van het systeem verwijderen.

 

2. Geen omvormer in huis

Bij micro omvormers hoeft er geen omvormer binnenshuis te worden geplaatst. De omvormers bevinden zich namelijk op het dak, onder de panelen. Hierdoor bespaar je ruimte in huis en installateurs hoeven niet binnen in de woning te werken. Een SolarEdge omvormer moet vaak in wel in huis worden geïnstalleerd een Enphase omvormer niet. Daarnaast moeten er kabels worden aangelegd. Niet alleen tussen de omvormer en de panelen, maar ook tussen de omvormer en de meterkast.

 

3. Garantie en langere levensduur

Enphase biedt standaard 25 jaar garantie op hun micro omvormers. SolarEdge biedt standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Op de optimizers van SolarEdge is wel een fabrieksgarantie van 25 jaar van toepassing. Een Enphase omvormer heeft een verwachte levensduur van 25 tot zelfs 35 jaar, terwijl een SolarEdge omvormer na 15 tot 20 jaar moet worden vervangen.

 

Enphase micro omvormers vergeleken met traditionele string omvormers

Bij traditionele string omvormers worden de zonnepanelen in serie aan elkaar gekoppeld. Deze keten wordt vervolgens verbonden met de omvormer. Hierbij bepaalt het zwakste paneel altijd de opbrengst van de overige zonnepanelen. Met micro omvormers heeft elk zonnepaneel een eigen omvormer. Hierdoor wordt altijd de maximale opbrengst per paneel behaald. Dit zijn de voordelen van micro omvormers ten opzichte van een string omvormer:

 

  1. Veiliger: Een groot voordeel ten opzichte van string omvormers is de brandveiligheid voor installateurs en jezelf. De gelijkstroom die door de panelen wordt geproduceerd, wordt direct bij het paneel omgezet in wisselstroom. Hierdoor is er geen hoog voltage op uw dak aanwezig, wat veiliger is voor installateurs en bij noodgevallen. Een string omvormer systeem kan tot 1000 Volt spanning op je dak genereren, terwijl een Enphase omvormer systeem ervoor zorgt dat het maximale voltage op het dak onder 60 Volt blijft.

 

  1. Monitoring per paneel: Bij een string omvormer kunt je alleen de opbrengst van het gehele systeem bekijken via de kWh-meter op de omvormer. Met Enphase micro omvormers kan per paneel de stroom worden uitgelezen. Zo kun je direct zien bij welk paneel het probleem ligt als de opbrengst minder is.

 

  1. Schaduw: Bij een systeem met string omvormer heeft schaduwval op één paneel een negatief effect op de gehele keten zonnepanelen. Alle panelen zijn namelijk aangesloten op één enkele omvormer. Daardoor heeft het hele systeem eronder te lijden als één zonnepaneel minder presteert, bijvoorbeeld door schaduw of bladeren op het dak. Als één zonnepaneel volledig uitvalt, dan werkt het volledige systeem niet meer. Met micro omvormers wordt ieder paneel afzonderlijk aangesloten. Als één zonnepaneel minder presteert, blijven de overige panelen naar behoren werken.

 

Ook hebben traditionele string omvormers een gemiddelde levensduur van 8 tot 12 jaar. Dit ligt twee- tot driemaal zo hoog bij Enphase micro omvormers.

 

Nieuwe generatie Enphase IQ8 micro-omvormer

Het voornaamste voordeel van de nieuwste Enphase IQ8 micro omvormer ten opzichte van de vorige IQ7 is dat deze 1000 keer krachtiger is en ondersteuning biedt voor de nieuwste zonnepaneel modules. Dankzij de geavanceerde intelligente chip levert de omvormer meer vermogen per vierkante meter. Bovendien heeft deze micro-omvormer een gunstig uitvalspercentage van slechts 0,05 procent.

Newsletter