Dakpan Zonnepanelen

Normaal gesproken worden zonnepanelen op de dakbedekking geïnstalleerd. Dan rusten de panelen op het bestaande dak. Je kunt ook dakpannen als zonnepanelen aanschaffen, daarmee sla je twee vliegen in één klap. Je hoeft geen nieuwe dakpannen te kopen én je profiteert van duurzame energie met een aantrekkelijk design. Wat je moet weten over dakpannen en zonnepanelen kun je op deze pagina lezen.

 

Wat zijn dakpan zonnepanelen?

Een dakpan met zonnepaneel, ook wel bekend als geïntegreerde zonnepanelen of zonne-dakpannen, is een speciaal type zonnepaneel dat is ontworpen om naadloos te integreren met de dakbedekking van een gebouw. In plaats van op een montagesysteem op het dak te worden geplaatst, worden dakpan zonnepanelen direct geïnstalleerd ter vervanging van traditionele dakpannen.

 

Het idee achter dakpan zonnepanelen is om zonne-energieopwekking te combineren met een esthetisch aantrekkelijk ontwerp. Ze zijn ontworpen om het uiterlijk van een standaard dakpan na te bootsen, zodat ze beter passen bij de algehele stijl van een gebouw of wijk. Hierdoor worden zonnepanelen minder opvallend en leveren ze een meer geïntegreerd uiterlijk dan bij conventionele opbouw panelen.

 

Dakpannen als zonnepanelen werken op dezelfde manier als traditionele panelen. Ze bestaan uit fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit kan worden gebruikt om een gebouw van stroom te voorzien of kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

 

Dakpannen als zonnepanelen installeren

Het installatieproces van dakpan zonnepanelen kan iets complexer zijn dan bij traditionele zonnepanelen, omdat het dakpannen vereist die specifiek zijn ontworpen voor zonne-energieopwekking. Daarnaast is het belangrijk dat de installatie wordt uitgevoerd door een professioneel bedrijf met ervaring bij dit type panelen, om ervoor te zorgen dat de waterdichtheid en duurzaamheid van het dak behouden blijven.

 

Hoewel dakpan zonnepanelen een aantrekkelijke optie kunnen zijn vanwege hun integratievermogen, zijn ze over het algemeen duurder dan standaard zonnepanelen. Het prijsverschil wordt deels veroorzaakt door de extra kosten van de speciale dakpannen en de complexere installatie.

 

Wat zijn de voordelen van dakpan zonnepanelen?

Dakpan zonnepanelen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele opbouw panelen. Hier zijn enkele voordelen van dakpan zonnepanelen:

 

  1. Esthetisch aantrekkelijk: Dakpannen als zonnepanelen zijn ontworpen om naadloos in het dakoppervlak te integreren en het uiterlijk van traditionele dakpannen na te bootsen. Ze vallen daardoor minder op en behouden het oorspronkelijke karakter van het gebouw. Dit is vooral belangrijk bij historische gebouwen of in buurten met strikte bouwvoorschriften.

 

  1. Verbeterde dakintegratie: In tegenstelling tot traditionele opbouw zonnepanelen worden dakpan zonnepanelen direct geïnstalleerd ter vervanging van bestaande dakpannen. Dit betekent dat ze beter geïntegreerd zijn met de dakstructuur, wat kan leiden tot een betere waterdichtheid en duurzaamheid van het dak.

 

  1. Betere ruimtebenutting: Dakpan zonnepanelen maken efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte op het dak. Omdat ze het dakoppervlak zelf vormen, is er geen extra ruimte nodig voor een montagesysteem, wat vooral handig kan zijn op daken met beperkte ruimte.

 

  1. Hogere waarde van het pand: Het installeren van dakpan zonnepanelen kan de waarde van een woning of gebouw verhogen. Potentiële kopers kunnen geïnteresseerd zijn in de esthetische uitstraling, de energiebesparingen en de duurzame eigenschappen van het pand.

 

  1. Lagere installatiekosten: Hoewel dakpan zonnepanelen doorgaans duurder zijn dan traditionele zonnepanelen, kunnen de installatiekosten lager zijn omdat er geen apart montagesysteem nodig is. Bovendien kunnen ze de kosten voor dakbedekking verminderen, aangezien ze tegelijkertijd als dakpannen functioneren.

 

De uiteindelijke voordelen en het rendement van dakpan zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Laat je dus voorlichten door een expert.

 

Wat zijn de nadelen van dakpan zonnepanelen?

Ondanks de voordelen die dakpan zonnepanelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke minpunten:

 

  1. Hogere investering: Dakpan zonnepanelen zijn over het algemeen duurder dan traditionele opbouw zonnepanelen. Dit komt door de extra kosten van de speciale dakpannen en de complexere installatie. Hoewel ze op lange termijn kostenbesparingen kunnen opleveren door energieopwekking en lagere energierekeningen, ligt de initiële investering doorgaans hoger.

 

  1. Minder flexibiliteit: Met dakpan zonnepanelen ben je gebonden aan de specifieke afmetingen en het ontwerp van de dakpannen die leverbaar zijn. Dit kan de flexibiliteit beperken bij het ontwerpen van het zonne-energiesysteem en kan van invloed zijn op de maximale energieopwekking die mogelijk is.

 

  1. Complexere installatie: De installatie van dakpan zonnepanelen is vaak complexer dan bij traditionele opbouw zonnepanelen het geval is. Het vereist specifieke expertise en ervaring om de dakpannen correct te installeren en de waterdichtheid van het dak te waarborgen. Dit kan leiden tot hogere installatiekosten en vereist de inzet van gespecialiseerde installateurs.

 

  1. Mogelijke beperkingen van dakconstructie: Dakpannen als zonnepanelen kunnen beperkingen opleggen aan de bestaande dakconstructie. Omdat ze in plaats van traditionele dakpannen worden geïnstalleerd, kan dit extra gewicht toevoegen aan het dak. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak de extra belasting van de zonnepanelen kan dragen.

 

  1. Beperkte leveranciers en ontwerpen: In vergelijking met traditionele zonnepanelen is de keuze aan leveranciers en ontwerpen van dakpan zonnepanelen beperkt. Niet alle fabrikanten bieden dakpan zonnepanelen aan en de beschikbare ontwerpen kunnen variëren. Dit kan de keuzemogelijkheden en concurrentie beperken.

 

Het is belangrijk om een grondige evaluatie te maken van de specifieke situatie, de behoeften en de budgettaire overwegingen voordat je beslist of dakpan zonnepanelen de juiste keuze zijn. Het raadplegen van een professionele zonne-energie-installateur kan helpen om de mogelijke nadelen in de context van jouw situatie te beoordelen.

 

Wat kosten dakpan zonnepanelen?

De dakpan zonnepanelen prijs varieert per aanbieder en type, gemiddeld genomen liggen de kosten op basis van de opbrengst hoger dan bij conventionele panelen het geval is. Het is lastig om specifieke prijzen te geven, omdat deze afhankelijk zijn van de genoemde factoren en kunnen variëren per regio en leverancier. Als voorbeeld; de kosten van dakpan zonnepanelen liggen over het algemeen tussen de 150 en 300 euro per vierkante meter. Houd er echter rekening mee dat dit slechts een schatting is en dat de werkelijke kosten hoger of lager kunnen uitvallen.

 

Daarnaast is het belangrijk om ook rekening te houden met andere kostenposten zoals de installatiekosten, het aanleggen van de elektrische bekabeling, de omvormer en de benodigde vergunningen en certificeringen. Deze kosten kunnen bijdragen aan de totale dakpan zonnepanelen prijs. Bij vervanging van bestaande dakpannen, bijvoorbeeld in het geval van een grootschalige renovatie, kan de combinatie van dakpannen en zonnepanelen voordelig uitpakken.

Newsletter