Afmetingen Zonnepanelen

De afmetingen van zonnepanelen kunnen flink verschillen. Als een paneel meer rendement oplevert per vierkante meter, dan heb je minder oppervlakte nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Hoe groot is een zonnepaneel en wat betekent de maatvoering van zonnepanelen voor jouw energiebehoefte? Op deze pagina geven we meer informatie over dit onderwerp.

 

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

De afmetingen van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van het type en de fabrikant. Over het algemeen worden zonnepanelen gemeten in termen van hun oppervlakte en vermogen. Standaard zonnepanelen voor gebruik op daken van woonhuizen hebben meestal afmetingen van 1,6 meter bij 1 meter, ze leveren een vermogen tussen 250 en 400 watt. Deze panelen hebben 60 zonnecellen. De exacte afmetingen kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant en het type.

 

Er zijn daarnaast zonnepanelen voor draagbare toepassingen, denk aan een powerbank om mee te reizen. De maat zonnepaneel is dan ongeveer 50 centimeter bij 30 centimeter. Daarnaast zijn er grotere formaten zonnepanelen die gebruikt worden in commerciële of grootschalige zonne-energie projecten. De breedte van dit zonnepaneel is 1 meter bij een lengte van 2 meter, groter is ook mogelijk voor maatwerk projecten.

 

De afmetingen van zonnepanelen zullen in de toekomst waarschijnlijk veranderen als gevolg van nieuwe technologische ontwikkelingen en innovaties binnen de sector. Daarom kan de maatvoering van zonnepanelen in de toekomst anders zijn dan wat op dit moment gebruikelijk is.

 

Wat zijn de verhoudingen van zonnepanelen?

De verhoudingen van zonnepanelen kunnen variëren, over het algemeen hebben de meeste zonnepanelen een rechthoekige vorm. De meest voorkomende verhouding is ongeveer 1,6:1, wat betekent dat de lengte ongeveer 1,6 keer de breedte van het zonnepaneel is. Een standaard zonnepaneel voor particulier gebruik kan afmetingen hebben van ongeveer 160 centimeter lengte bij 100 centimeter breedte. Dit is dus een verhouding van 1,6:1.

 

Er zijn verschillende zonnepaneel formaten en verhoudingen beschikbaar op de markt. Afhankelijk van het type en de leverancier kunnen de verhoudingen afwijken. Bij de keuze van zonnepanelen moet je rekening houden met de beschikbare ruimte op het dak om de mogelijkheden te bepalen.

 

Wat is het grootste zonnepaneel?

Het grootste zonnepaneel dat je op dit moment in de reguliere winkels kunt kopen heeft een formaat van ongeveer 2,4 meter bij 1,1 meter. Het gaat echter niet alleen over de maat zonnepaneel, de opbrengst is ook van belang. Het vermogen van zonnepanelen varieert, het hoogste vermogen dat momenteel leverbaar is, ligt doorgaans tussen 500 en 600 watt per paneel. Het vermogen van zonnepanelen zal toenemen door nieuwe innovaties en er kunnen in de toekomst grotere en krachtigere panelen op de markt verschijnen.

 

Het is altijd raadzaam om bij een zonnepaneel installatie bedrijf of fabrikant de meest recente informatie op te vragen over de beschikbare formaten en vermogens van zonnepanelen. Te lang wachten is echter niet aan te bevelen aangezien je direct op de energiekosten gaat besparen met zonnepanelen op het dak.

 

Wat is het kleinste zonnepaneel?

Het kleinste commercieel beschikbare zonnepaneel heeft een formaat van ongeveer 5 cm bij 5 cm. Deze kleine panelen worden vaak micro-zonnepanelen genoemd of soms ook wel mini-zonnepanelen. Er zijn doe-het-zelf panelen waar je elektronica aan kunt koppelen zoals een Raspberry Pi moederbord, of complete accupacks die je met zonne-energie kunt opladen. Het vermogen van deze producten blijft echter beperkt. Voor tuinverlichting zien we steeds vaker kleine panelen in gebruik, zo kun je de tuin verlichten zonder kabels te trekken. De afmetingen van zonnepanelen zijn dus heel divers, er zijn dan ook veel toepassingsmogelijkheden.

 

De vermogens van de kleine zonnepanelen variëren, ze hebben echter vaak een lager vermogen in vergelijking met standaard formaat panelen. Het vermogen van deze micro-zonnepanelen kan variëren van enkele milliwatts tot enkele watts, afhankelijk van het specifieke model en de fabrikant.

 

Kleine zonnepanelen worden vaak gebruikt voor toepassingen waarbij beperkte vermogensvereisten nodig zijn, zoals het opladen van kleine elektronische apparaten. Denk aan mobiele telefoons, draagbare luidsprekers, tuinverlichting etc. Ze kunnen ook worden gebruikt in hobbyprojecten en op school.

 

Hoeveel zonnepanelen passen op het dak?

Het aantal zonnepanelen dat je op een dak kunt installeren, hangt af van verschillende factoren:

 

  • Beschikbare ruimte op het dak
  • Oriëntatie van het dak
  • Schaduwval door gebouwen en beplanting
  • Vermogen van de zonnepanelen
  • Energiebehoefte van het huishouden.

 

Over het algemeen kun je stellen dat een groter dakoppervlak en gunstige oriëntatie meer mogelijkheden biedt voor de plaatsing van zonnepanelen.

 

Een standaard zonnepaneel heeft gemiddeld genomen een vermogen tussen 250 en 400 Watt. Hoe maak je een schatting van het aantal zonnepanelen dat op een dak past? Je moet dan eerst de beschikbare dakruimte bepalen en vervolgens het vermogen van de gewenste zonnepanelen delen door het totale vermogen dat je wilt opwekken. Houd er rekening mee dat er ook ruimte moet zijn tussen de panelen voor ventilatie.

 

Het is aan te bevelen om contact op te nemen met een professionele installateur, omdat zij expertise hebben in het beoordelen van uw specifieke situatie en je kunnen helpen bij het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen voor het dak. De maatvoering van zonnepanelen is dus belangrijk maar niet altijd doorslaggevend.

 

Welk type zonnepaneel kopen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, de twee meest gangbare typen zijn:

 

1. Monokristallijne zonnepanelen

Deze panelen bestaan uit één kristalstructuur en zijn herkenbaar aan een uniform donker zwart uiterlijk. Monokristallijne panelen leveren over het algemeen het hoogste rendement. Dit betekent dat ze meer elektriciteit kunnen opwekken per oppervlakte eenheid in vergelijking met andere typen panelen. Ze presteren ook beter bij lage lichtomstandigheden. Monokristallijne panelen zijn wel duurder dan andere typen.

 

2. Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne panelen bestaan uit meerdere kristallen en kenmerken zich door een blauwe kleur. Ze hebben een iets lager rendement dan monokristallijne panelen, maar zijn over het algemeen wel iets goedkoper. Polykristallijne panelen presteren iets minder goed bij hoge temperaturen, maar leveren goede resultaten in ons klimaat. De maat zonnepaneel is zoals hierboven beschreven doorgaans 1,6 meter bij 1 meter.

 

Naast de afmetingen van zonnepanelen mag je de opwekking dus niet vergeten mee te nemen in de totaalsom.

Rendement op de investering

Een belangrijke overweging bij het berekenen van de kosten voor zonnepanelen, is het rendement op de investering. Dit wordt ook wel ROI genoemd. Hoewel de aanvankelijke kosten hoog kunnen uitpakken, zul je met zonnepanelen direct besparing zien op je energierekening. De exacte ‘ROI’ hangt af van verschillende factoren, waar je niet altijd direct invloed op hebt. Denk aan stijgingen in de energieprijs, de hoeveelheid zonlicht en eventuele subsidies die beschikbaar zijn op provinciaal of gemeentelijk niveau.

 

De vraag “hoe groot is een zonnepaneel” is vooral relevant op een klein dak, let anders vooral op de opbrengst en energiebehoefte.

Newsletter