accu zonnepanelen Ikea

Accu Zonnepanelen

De vraag naar hernieuwbare energiebronnen blijft groeien. Aardolie en aardgas zal op een gegeven moment op zijn. Dit maken we zelf niet meer mee, maar de aardbevingen in Groningen geven aan dat we op zoek moeten gaan naar alternatieve energiebronnen. Zo wordt olie van zonnebloemen al op behoorlijke schaal gebruikt als vervanging van benzine voor voertuigen in Zuid-Amerika. Zonne-energie is één van de meest interessante hernieuwbare energiebronnen, maar de afhankelijkheid van zonlicht kan een beperking vormen. De zon schijnt immers niet in de nacht. Met een accu voor zonnepanelen los je dit probleem op. Daarmee kan de opgewekte energie worden opgeslagen en later worden gebruikt. Op deze pagina lees je alles over accu zonnepanelen, de voordelen én nadelen en wat de accu zonnepanelen prijs momenteel is.

 

Hoe werken accu zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen zonlicht omzetten naar elektrische energie. Deze energie kan na omvorming van DC naar AC direct worden gebruikt om de elektrische apparaten in het huishouden van stroom te voorzien. Bij accu zonnepanelen wordt een extra element toegevoegd, namelijk een oplaadbare batterij met een aanzienlijk vermogen die in staat is om overtollige energie op te slaan. Wanneer zonnepanelen meer energie produceren dan er op dat specifieke moment nodig is, wordt het overschot aan elektriciteit opgeslagen in de accu voor zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen niet langer voldoende elektriciteit produceren, dan zal de opgeslagen energie uit de accu’s worden gebruikt om het gebouw van stroom te voorzien.

 

4 voordelen van accu zonnepanelen

Per huishouden zullen er meer of minder voordelen op te sommen zijn. Hier zijn alvast 4 algemene voordelen van een accu voor zonnepanelen:

 

 1. Lagere energierekening: De accu zonnepanelen prijs is doorgaans goed te verantwoorden als je kijkt naar de besparing op de energierekening. Zeker als de salderingsregeling niet meer bestaat, dan hoef je geen dure stroom af te nemen van energieleverancier. Je hebt altijd een ‘voorraadje’ stroom in huis.

 

 1. Optimaal energieverbruik: Accu zonnepanelen maken het mogelijk om energie efficiënter te gebruiken. Overtollige energie die anders verloren zou gaan, kan nu worden opgeslagen en op een later tijdstip worden benut. Daarmee maximaliseer je het rendement van het zonnesysteem en wordt verspilling tot een minimum beperkt.

 

 1. Onafhankelijkheid van energieleveranciers: Je bent als eigenaar minder afhankelijk van het conventionele elektriciteitsnet. Door de opgeslagen energie ben je grotendeels of geheel zelfvoorzienend in de elektriciteitsbehoefte, ook wanneer er sprake is van stroomuitval.

 

 1. Milieuvriendelijkheid: Door de opslag van zonne-energie kunnen accu zonnepanelen helpen bij het verminderen van de CO2 uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Jouw zonlicht is echt groene energie, hoe ‘groen’ stroom elders wordt geproduceerd is niet altijd even duurzaam.

 

Nadelen van accu zonnepanelen

Hoewel accu zonnepanelen meerdere voordelen bieden, zijn er ook enkele kanttekeningen die we moeten noemen:

 

 1. Kostenplaatje: De accu zonnepanelen prijs ligt hoger dan bij traditionele zonnepanelen zonder opslag. Naast de kosten van de zonnepanelen zelf, moeten ook de kosten van de accu’s, omvormers en installatie worden meegerekend in de optelsom. Hoewel de prijzen in de loop der jaren zijn gedaald, zullen de investeringskosten nog steeds aanzienlijk zijn.

 

 1. Ruimte: Accu zonnepanelen vereisen extra ruimte voor de installatie van de accu’s. We hebben het niet over een kleine batterij maar een flinke unit die je ergens moet plaatsen. Dit zal doorgaans op zolder zijn, dichtbij de zonnepanelen. Voor meer capaciteit zul je ook meer ruimte moeten vrijmaken die je niet voor andere zaken kunt gebruiken.

 

 1. Levensduur: Alle accu’s hebben een beperkte levensduur en zullen na verloop van tijd minder goed presteren. De levensduur van een accu varieert afhankelijk van het type en de kwaliteit, gemiddeld genomen zullen ze na 5 tot 15 jaar vervangen moeten worden. Het vervangen van accu’s brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Dit betekent wel dat je na verloop van tijd kunt ‘upgraden’ naar een verbeterd model.

 

 1. Onderhoud: Een accu voor zonnepanelen heeft regelmatig onderhoud nodig om de optimale prestaties te behouden. Dit omvat onder andere het monitoren van de laadstatus, het controleren op eventuele storingen en het vervangen van verouderde accucellen. Er zijn apps voor om de prestaties bij te houden en tijdig onderhoud te plegen.

 

 1. Impact op het milieu: Batterijen bevatten materialen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en moeten op een verantwoorde manier worden afgevoerd aan het einde van hun levensduur. Het is belangrijk om te zorgen voor de juiste recycling en afvalverwerking van accu’s om negatieve milieu-impact te minimaliseren. Daarnaast wordt er materiaal als kobalt gebruikt die mogelijk op onethische wijze verkregen is.

 

Ondanks de minpunten is er veel vraag naar accu zonnepanelen vanwege de overtuigende voordelen en de bijdrage die ze leveren aan duurzame energieoplossingen.

 

Duurzame energie met accu zonnepanelen

Accu zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de transitie naar een duurzamere toekomst. Ze bieden de mogelijkheid om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt. Daarnaast stimuleren accu zonnepanelen de decentralisatie van energieopwekking, waarbij huishoudens zelf hun eigen energie kunnen produceren en opslaan. Dit verlaagt de druk op het elektriciteitsnet en voorkomt inefficiëntie.

 

De ontwikkeling van accu zonnepanelen heeft geleid tot grotere autonomie en flexibiliteit bij het gebruik van zonne-energie. Het stelt gebruikers in staat om energie te benutten op momenten dat het voor hen het meest gunstig is, waardoor je meer zekerheid hebt en kosten kunt besparen. Met de voortdurende vooruitgang in accu-technologie en de stijgende vraag naar duurzame energie oplossingen, zullen accu zonnepanelen een toenemende rol spelen in de transitie naar een groenere en schonere toekomst.

 

Wat is de accu zonnepanelen prijs?

De accu voor zonnepanelen prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 

 • Merk
 • Capaciteit
 • Technologie
 • Functionaliteit
 • Levensduur
 • Garantie

 

De prijzen van accu’s voor zonnepanelen zijn de loop der jaren aanzienlijk gedaald, dankzij technologische vooruitgang en een grotere vraag. Over het algemeen variëren de prijzen van accu’s voor zonnepanelen van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s per eenheid. Kleinere accu’s met een lagere capaciteit beginnen bij ongeveer 500 euro en kunnen oplopen tot 1500 euro. Grotere en geavanceerdere accu’s met hogere capaciteiten kunnen prijzen hebben van 2000 euro tot 5000 euro of meer.

 

Naast de accu zonnepanelen prijs zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Er moet bekabeling worden aangelegd, omvormers geplaatst en andere componenten worden aangesloten. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de specifieke vereisten van het systeem.

Newsletter