Accu Voor Zonnepanelen

Een accu voor zonnepanelen laat je opgewekte stroom opslaan voor wanneer de zon niet schijnt. Een accu met zonnepaneel helpt je ook om minder afhankelijk te zijn van de energieleverancier en schommelende energietarieven. Het is een geavanceerd apparaat dat de energie opslaat die wordt geproduceerd door zonnepanelen. Die energie kan later worden gebruikt wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is dan de zonne-energie opwekking. Wat de voordelen zijn van een accu voor zonnepanelen en waar je rekening mee moet houden leggen we uit op deze pagina. Neem voor maatwerk informatie contact op met een specialist.

 

Waarom een accu voor zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn uitstekende bronnen van schone en hernieuwbare energie. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor je thuis kunt profiteren van groene energie. Je vermindert hiermee ook de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Echter, de energieopwekking van zonnepanelen is niet constant, aangezien deze afhankelijk is van factoren zoals de intensiteit van het zonlicht en de weersomstandigheden. Het is heel gezellig om met kaarslicht in de avonduren een goed glas wijn te drinken, maar het is wel prettig als de koelkast op temperatuur blijft als de zon onder is.

 

Dan kun je rekenen op een accu met zonnepaneel. Door overtollige energie op te slaan die overdag wordt geproduceerd, kan deze energie later worden gebruikt. Met het afbouwen van de salderingsregeling en onzekerheid betreffende energieprijzen ligt de aanschaf van een accu voor zonnepanelen voor de hand.

 

Heb je een accu met zonnepaneel nodig?

Een accu voor zonnepanelen is niet noodzakelijk voor ieder huishouden, het kan wel meerdere voordelen bieden. De afweging is afhankelijk van de persoonlijke situatie en behoeften van de gebruiker. Hier zijn enkele redenen waarom je een accu voor zonnepanelen zou kunnen overwegen:

 

  1. Opslag van overtollige energie: Zonnepanelen produceren overdag meer energie dan er op dat moment wordt verbruikt. Je wilt een veilige marge houden om nooit zonder stroom te zitten. In plaats van deze overtollige energie onbenut te laten en terug te voeren naar het elektriciteitsnet (saldering), kan een accu voor zonnepanelen worden gebruikt om de extra energie op te slaan. Deze opgeslagen energie kan later worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt.

 

  1. Onafhankelijk van externe factoren: Met een accu kun je opgewekte zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer dat nodig is. Dit vergroot de zelfvoorzienendheid en vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Vooral in afgelegen gebieden waar het elektriciteitsnet mogelijk minder betrouwbaar is, kan een accu met zonnepaneel zorgen voor een continue stroomvoorziening.

 

  1. Optimale efficiëntie: Door gebruik te maken van een accu voor zonnepanelen kun je de efficiëntie van de opgewekte energie verhogen. In plaats van overtollige energie terug te voeren naar het elektriciteitsnet en later weer terug te kopen, kun je de opgeslagen energie zelf gebruiken wanneer dit nodig is. Dit kan helpen om de energierekening te verlagen en het rendement van je zonne-energie systeem te verhogen.

 

  1. Noodsituaties: In geval van stroomuitval kan een accu voor zonnepanelen als noodvoeding dienen. Hierdoor kun je essentiële apparaten blijven gebruiken en het kan zelfs bijdragen aan het behoud van veiligheid evenals comfort tijdens noodsituaties. Het netwerk kan uitvallen door verschillende redenen, met een accu voor zonnepanelen heb je optimale controle over de stroomvoorziening.

 

Er zijn behoorlijk wat factoren die een rol spelen bij de afweging van het beste zonne-energie systeem bij jou thuis. Het is daarom verstandig om advies in te winnen bij een professionele installateur om te bepalen of een accu geschikt is voor jouw specifieke situatie.

 

Wat is een accu met zonnepaneel?

Een accu voor zonnepanelen bestaat meestal uit een reeks lithium-ion batterijen. Dit is vergelijkbaar met de batterijen die worden gebruikt in elektrische voertuigen. Autofabrikanten als Tesla produceren ook accu’s voor zonnepanelen. Deze batterijen hebben een hoge energiedichtheid en zijn in staat om grote hoeveelheden energie op te slaan. Ze zijn ook efficiënt in het omzetten van de opgeslagen energie, zodat er weinig energieverlies optreedt bij het laden en ontladen van de accu.

 

Een moderne accu met zonnepanelen zal voorzien zijn van moderne technologieën, zoals geïntegreerde energiemanagementsystemen en slimme meters. Hiermee ‘weten’ ze wanneer de elektriciteitsvraag laag is en de energieprijzen gunstig liggen. Zo kunnen ze de opgeslagen energie gebruiken wanneer de vraag hoog is of wanneer de elektriciteitsprijs stijgt.

 

Het belang van accu’s voor zonnepanelen wordt steeds groter naarmate de vraag naar groene energie toeneemt en de technologie verbetert. Het stelt huishoudens en bedrijven in staat om optimaal te profiteren van de energie die hun eigen zonnepanelen produceren, tegelijkertijd werk je aan een meer duurzame en milieuvriendelijke leefstijl.

 

Met de voortdurende ontwikkelingen in batterijtechnologie kun je ervan uitgaan dat accu’s voor zonnepanelen in de toekomst nog efficiënter en betaalbaarder zullen worden. Dit maakt zonne-energie nog aantrekkelijker voor een breed scala aan toepassingen. Het is natuurlijk wel zo dat langer wachten met aanschaf ook betekent dat je nog niet profiteert van alle voordelen die een accu met zonnepaneel biedt.

 

Dit moet je weten over een accu voor zonnepanelen

Een accu voor zonnepanelen werkt als een opslagapparaat voor de elektriciteit die wordt gegenereerd door de zonnepanelen. Dit moet je weten over deze technologie:

 

  • Zonnepanelen genereren gelijkstroom: Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom (DC). Wanneer de zon op de panelen schijnt, worden elektronen in de zonnecellen geactiveerd en stromen ze door de panelen.
  • Omvormer converteert naar wisselstroom: De meeste huishoudelijke apparaten en elektrische systemen werken op wisselstroom (AC). De gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet naar wisselstroom met behulp van een omvormer. Dit is nodig om de elektriciteit bruikbaar te maken voor het elektriciteitsnet en huishoudelijke apparaten.
  • Stroom voor gebruik en laden: De opgewekte elektriciteit kan op 2 manieren worden gebruikt. Als eerste wordt de stroom direct gebruikt door de aangesloten apparaten in huis. Ten tweede kan overtollige elektriciteit worden gebruikt om de accu op te laden.
  • Opladen accu: Wanneer er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan er op dat moment wordt verbruikt, wordt het overschot aan elektriciteit naar de accu geleid om deze op te laden. Dit gebeurt via een controller eenheid die ervoor zorgt dat de accu op de juiste manier wordt geladen en beschermd is tegen overladen.
  • Ontladen accu: Wanneer er vraag is naar elektriciteit en de zonnepanelen niet voldoende stroom leveren, dan wordt de opgeslagen energie in de accu gebruikt om aan de behoefte te voldoen. De elektriciteit wordt dan van de accu naar de omvormer gestuurd, die de wisselstroom weer omzet naar gelijkstroom.

 

Een accu voor zonnepanelen  is een flinke investering. Het is daarom van belang om een grondige kosten-batenanalyse uit te voeren en ook zaken als comfort en veiligheid in de afweging op te nemen.

Newsletter