8 Zonnepanelen Inclusief Montage

Om prijzen van zonnepanelen eenvoudig te vergelijken kun je uitgaan van een gemiddeld set voor een standaard huishouden. De richtprijs van 8 zonnepanelen inclusief montage is daarbij een goed uitgangspunt. Maar niet ieder paneel is hetzelfde. Soms ben je met 8 zonnepanelen klaar maar met een ander type paneel heb je er wellicht 10 nodig of slechts 6. Wat kosten 8 zonnepanelen inclusief installatie en hoe kunnen duurdere panelen toch goedkoper uitpakken? Dat en meer lees je op deze pagina.

 

Waarom 8 zonnepanelen inclusief montage?

Als je offertes wilt aanvragen voor zonne-energie dan kunnen de opties snel overweldigend worden. Om het vergelijken wat eenvoudiger te maken kun je beginnen met een 8 zonnepanelen inclusief montage prijs op te vragen en van daaruit verder te kijken. Om met de deur in huis te vallen; als een bedrijf reageert met de vraag welk type panelen je wilt nemen dan ben je al op de goede weg. De opbrengst per paneel kan bij hoogwaardige panelen het dubbele zijn van een minder efficiënt paneel. Het gaat dus niet zozeer om de kosten voor 8 zonnepanelen maar meer om het aantal kWh dat je kunt genereren.

 

Of het plaatsen van 8 zonnepanelen voldoende is, hangt af van verschillende factoren, zoals het energieverbruik van het huishouden en de energieopbrengst van de zonnepanelen op een specifieke locatie. Hier zijn enkele overwegingen om te bepalen of 8 zonnepanelen voldoende zijn:

 

 1. Energieverbruik: Hoeveel elektriciteit verbruikt het huishouden gemiddeld per maand? Dit kan worden afgelezen van de elektriciteitsrekeningen. Als de energiebehoefte hoog is, dan kunnen 8 zonnepanelen mogelijk niet genoeg zijn om aan die behoefte te voldoen.

 

 1. Zonnepaneelvermogen: Wat is het vermogen van elk zonnepaneel? Panelen met een hoger vermogen kunnen meer elektriciteit opwekken, dus het totale vermogen van de 8 zonnepanelen is belangrijk om te bepalen hoeveel energie ze kunnen produceren.

 

 1. Zonnestraling op locatie: De energieopbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die op de locatie valt. Als het een zonnige regio is, kunnen 8 panelen meer energie opwekken dan in een gebied met veel bewolking.

 

 1. Doelstelling: Wat is het doel van de zonnepanelen? Wil je volledig zelfvoorzienend zijn en je hele energieverbruik dekken, of wil je gewoon een deel van je energie opwekken met zonne-energie?

 

 1. Toekomstige veranderingen: Houd rekening met eventuele toekomstige veranderingen in het energieverbruik, bijvoorbeeld als je gezinssamenstelling verandert, of als je van plan bent om energie-intensieve apparaten toe te voegen.

 

Om te bepalen of 8 zonnepanelen voldoende zijn, kun je het beste een professionele zonne-energie-installateur raadplegen. Ze kunnen je helpen bij het analyseren van je energiebehoefte, het beoordelen van de locatie en het aanbevelen van het juiste aantal zonnepanelen om aan jouw specifieke behoeften te voldoen.

 

Welke type panelen kun je kopen?

Laten we even de meest verkochte soorten panelen bekijken, dan zie waarom meer zonnepanelen op je dak niet altijd meer oplevert. Dit zijn de meest populaire zonnepanelen op dit moment:

 

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, maar de meest gangbare typen zijn monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen deze typen met de voornaamste kenmerken per paneel:

 

1. Monokristallijne zonnepanelen

 • Gemaakt van één kristalstructuur en ze hebben een efficiëntere omzetting van zonlicht naar elektriciteit dan polykristallijne en dunne film panelen.
 • Hebben meestal een diepzwarte kleur en een homogeen uiterlijk.
 • Nemen over het algemeen minder ruimte in dan polykristallijne panelen om dezelfde hoeveelheid vermogen te produceren.
 • Duurder dan polykristallijne zonnepanelen, maar bieden over het algemeen een iets hoger rendement.

 

2. Polykristallijne zonnepanelen

 • Bestaan uit meerdere kristallen en hebben een iets lagere efficiëntie dan monokristallijne panelen.
 • Hebben meestal een blauwachtige kleur en een minder homogeen uiterlijk.
 • Zijn vaak iets goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen.

 

3. Dunne film zonnepanelen

 • Gemaakt van fotovoltaïsche materialen in dunne lagen (zoals amorf silicium, cadmiumtelluride of koperindiumgalliumselenide).
 • Ze hebben over het algemeen een lager rendement dan kristallijne panelen, maar ze presteren beter bij weinig licht en hoge temperaturen.
 • Dunne film panelen zijn flexibel en kunnen op meer diverse oppervlakken worden toegepast, wat ze ideaal maakt voor bepaalde toepassingen zoals geïntegreerde daksystemen of draagbare apparaten.
 • Omdat ze een lager rendement hebben, is er vaak meer dakoppervlak nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te genereren als met kristallijne panelen.

 

Naast deze hoofdtypen zijn er ook andere technologieën en variaties van zonnepanelen op de markt. Naast het soort paneel kun je ook nog kiezen voor een centrale omvormer of een omvormer per paneel. De stroom moet namelijk geconverteerd worden voordat je het kunt gebruiken in huis. Als je een centrale omvormer hebt dan heeft schaduw op één paneel een buitenproportionele invloed op de opbrengst. Als ieder paneel voorzien is van een eigen omvormer, dan is de opbrengst meer efficiënt. De keerzijde van de munt is een hogere kans op storing en mogelijk verlies van oppervlak omdat de randapparatuur meer ruimte inneemt. Daarom is het van belang om advies in te winnen bij een expert.

 

Wat kosten 8 zonnepanelen inclusief montage?

Eigenlijk gaat de rekensom vooral om de opbrengst, de hoeveelheid stroom die je kunt genereren. De prijs voor 8 zonnepanelen inclusief montage moet je altijd naast het opgewekte vermogen leggen. Als je namelijk minder energie kunt opwekken dan duurt het langer voordat je de investering hebt terugverdiend. Let daarom in offertes goed op de gemiddelde opbrengst in kWh. Zonnepanelen zullen in de loop der jaren minder goed presteren. Let op de garanties die fabrikanten bieden op hun producten.

 

Zijn 8 zonnepanelen voldoende?

Als je kiest voor panelen met een hogere opbrengst, dan heb je minder ruimte nodig op het dak om het huishouden van voldoende stroom te voorzien. Zo kunnen 8 zonnepanelen inclusief montage voldoende zijn, wellicht zelfs minder. Maar als je gaat voor goedkopere panelen met een lager rendement dan heb je mogelijk meer panelen nodig. Daar moet je wel de ruimte voor hebben op het dak. Als je de kosten van 8 zonnepanelen inclusief montage berekent of 10 panelen, dan kan de prijs voor minder efficiënte panelen goedkoper uitvallen. Je hebt dan mogelijk wel meer kosten voor installatie, omvormers en bekabeling. Zo kom je onder de streep alsnog duurder uit. Maak daarom een volledige berekening en vergelijk offertes van meerdere aanbieders voordat je een definitieve keuze maakt.

Newsletter